1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Miehet jotka vihaavat naisia

Tarmo Poussun mukaan Miehet jotka vihaavat naisia on juoneltaan monipolvinen jännäri. Satu Linnapuomi sanoo, että elokuvassa keskiöön nousee psykologia, tarkka luonnekuvaus ja kiinnostavat persoonat.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Miehet, jotka vihaavat naisia
Nordisk Film

Poussu: Elokuva pitää otteessaan

Stieg Larssonin huikean menestyneen romaanitrilogian avausosaan pohjautuva elokuva on alkuteoksen juonta melko uskollisesti seuraava jännäri keski-ikäisestä toimittajasta (Michael Nyqvist) ja tunnehäiriöisestä hakkeritytöstä (Noomi Rapace), jotka päätyvät yhdessä tutkimaan yli 40 vuoden takaista murhaa. Tanskalaisen Niels Arden Oplevin ohjaama leffa tempaa mukaansa ja pitää vaivatta otteessaan kaksi ja puolituntisesta kestostaan huolimatta.

Miehet jotka vihaavat naisia on juoneltaan monipolvinen jännäri, jossa poliittiset ja yhteiskunnalliset ainekset nivoutuvat luontevasti osaksi rikostarinaa. Loppuvaiheissaan lähes Uhrilampaiden veroisiin jännityslukemiin kohoavaan leffaan tuovat tuntuvaa lisäarvoa persoonalliset ja ihmisinä kiinnostavat päähenkilöt.

Erityisen virkistävästi lajityypin kaavoja särkee Noomi Rapacen vakuuttavasti esittämä Lisbeth Salander. Traumaattisen menneisyyden omaava punkkarityttö sattuu olemaan myös poikkeuksellisen älykäs ja huipputaitava hakkeri. Yhdistelmä on epätodennäköinen, mutta ei mahdoton – ja Rapacen tuima roolityö yhdessä taidokkaasti kudotun tarinan kanssa saa katsojan uskomaan siihen.

Miehet jotka vihaavat naisia on elokuva, jolle on helppo ennustaa vankkaa menestystä myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tarmo Poussu

Linnapuomi: Elokuva tempaa vastustamattomasti mukaansa

Kunpa tämä elokuva ei koskaan loppuisi! Nämä olivat tunnelmani elokuvan ensimmäisen puolituntisen aikana. Miehet jotka vihaavat naisia tempaa mukaansa vastustamattomasti. Sen esiin tuomat teemat ja henkilöt ovat äärimmäisen kiinnostavia. Miksi Lisbeth (Noomi Rapace) on tuollainen sulkeutunut kummajainen kuin on? Mitä Mikaelille (Michael Nyqvist) on elämässään tapahtunut? Ja mitä hän on tehnyt?

En yleensä välitä dekkareista, ja niinpä en ole tullut lukeneeksi myöskään Stieg Larssonin kovasti kehuttuja kirjoja. Elokuvan perusteella Larssonin dekkarit ovat ihan jotain muuta kuin mitä lajityypiltä odottaisi. Toki arvoitusten ratkaiseminen on tässäkin tärkeää, mutta keskiöön nousee psykologia, tarkka luonnekuvaus ja kiinnostavat persoonat. Lisbeth on sen tyyppinen nainen, joita elokuvissa harvemmin kuvataan: itsenäinen, superälykäs ja rajun näköinen, mutta myös äärimmäisen haavoittunut ihminen. Näyttelijäntyöllisesti erityisesti Nyqvist, joka loisti myös Klaus Härön elokuvassa Äideistä parhain, valloittaa. Hänen olemuksensa on juuri sopivan karhea ja samalla kiehtova Mikaelin rooliin.

Miehet jotka vihaavat naisia on niitä elokuvia, joiden maailma seuraa mukaan uniin. Henkilöiden elämä ikään kuin jatkuu elokuvan ulkopuolella. Pienenä miinuksena elokuvasta on sanottava, että loppupuolella se hieman notkahtaa, kun juonikuviot alkavat selkeytyä. Ehkä tätä ei ihan ikuisesti jaksaisikaan katsoa.

Satu Linnapuomi

Lue seuraavaksi