Kouluissa luultua vähemmän uutta tekniikkaa

Koulujen tavassa käyttää tietotekniikkaa opetuksessa on suuria eroja. Kunnat myös panostavat tekniikkaan eri tavoin. Esimerkiksi Helsingin kouluihin asennetaan parhaillaan älytauluja, ja Kauniaisissa kokeillaan minikannettavia.

tiede
Kauniaisissa oppilaiden käytössä on Ubuntu-käyttöjärjestelmällä varustettuja miniläppäreitä.YLE

Kasavuoren yläkoulu Kauniaissa on yksi valtakunnalliseen kokeiluun valitusta opinahjosta. Liikenne- ja viestintäministeriön vetämässä hankkeessa peruskoulujen tietotekniikan käyttöä halutaan lisätä ja yhtenäistää. Tutkimusten mukaan uutta teknologiaa käytetään suomalaisissa kouluissa luultua vähemmän.

Suomi on OECD-maiden keskitasolla uuden tekniikan käytössä. Suomessa oppimistulokset ovat hyviä, teknologiaa ei ole kuitenkaan koettu niin, että se olisi ykkösasia oppimistulosten saavuttamiseksi, sanoo opetusneuvos Kaisa Vähähyyppä Opetushallituksesta.

Kauniaisissa minikannettavat

Kasavuoren yläkoulu Kauniaissa on yksi valtakunnalliseen kokeiluun valitusta opinahjosta.Tietotekniikkaa on Kauniaisissa hyödynnetty jo vuosia. Parhaillaan pilotoidaan minikannettavia oppilaiden käyttöön. Jos kokeilu onnistuu, kannettavista tulee kiinteä osa tavallisia oppitunteja.

Rehtori Riitta Rekirannan mukaan Kauniaisissa pyritään siihen, että tekniikka olisi koulussa niin luonnollista, että siitä tulee näkymätöntä, jolloin myös opettajat suhtautuvat siihen luonollisesti. Jos mietitään aikuisten työpaikkoja, niin kuinka moni pystyy olemaan tekemättä töitä verkossa tai tietokoneella, kysyy rehtori Rekiranta.

Erityinen ATK-raha

Käytännössä koulut päättävät itse, millaista tekniikkaa luokkiinsa haluavat. Kauniaissa miniläppärit hankittiin erityisen atk-käyttörahan avulla. Pullonkaulana saattavat toimia kuntapäättäjät. Liikenne- ja viestintäministeriö aloitti vuoden alussa valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla hallitusohjelmaan halutaan kirjata kaikille yhteisiä suosituksia.

Lähteet: YLE Uutiset/Hanna Eskonen