Hyppää sisältöön

Koivisto: Suomi kumartaa nyt länteen

Presidentti Mauno Koivisto näkee Suomessa merkkejä "pokkuroinnista Yhdysvaltain ja lännen suuntaan". TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa Koivisto myös puolusti pidättyvää suhtautumistaan Viron itsenäistymiseen.

Presidentti Mauno Koivisto TV1:n Ykkösaamun vieraana 21.3.2009. Kuva: YLE

Presidentti Koivisto pohti Ykkösaamussa viimeaikaista suomettumiskeskustelua. Hän totesi että suomettuneisuuden ajan ilmiö on meillä edelleen näkyvissä, nyt vain lännen ja erityisesti Yhdysvaltain suuntaan.

- Sanonnan mukaan joka kumartaa yhteen, pyllistää toiseen suuntaan. Kyllä voidaan olla eri mieltä ja sanoa se suurtenkin valtioitten toiminnan suhteen. Nyt voi hyvinkin sanoa että tämä sama ilmiö, mistä aiemmin on puhuttu Venäjän suhteen, on meillä näkyvissä lännen suhteen. Eräänlainen pokkurointi silloin kun esimerkiksi Yhdysvallat tekee päätöksiä, joita vastaan protestoidaan. Aika pian asia katoaa meillä keskustelusta, sanoi Koivisto.

Koivisto puolusti Viro-kantojaan

Koivisto myös katsoi, että Suomella ei ole mitään syytä katua vähäeleisyyttään Viron itsenäistymisen aikoihin. Koivisto totesi että Baltian maat itsenäistyivät sen takia että Neuvostoliitto hajosi.

Suomella tai Virolla ei Koiviston mielestä ollut osaa eikä arpaa hajoamiseen. Koivisto arveli, että Suomi ei olisi saavuttanut suuremmalla Neuvostoliiton kritiikillä mitään myönteisiä tuloksia.

- Minun käsittääkseni Suomen kansa ymmärtää tämän täysin. Voi perustellusti puolustaa että tämä näkökanta on ollut menestyksekästä. Yleensä lähtökohta on ollut se ettei pyritä puuttumaan sellaisiin asioihin, jotka ovat omille voimille ylivoimaisia.

Viimeksi lauantain Aamulehdessä RKP:n entinen kansanedustaja Jutta Zilliacus toivoi Koivistolta anteeksipyyntöä Suomen vähäeleisyydestä Viron itsenäistymisprosessissa. Samassa jutussa kirjailija Sofi Oksanen sanoi pitävänsä hienona diplomaattisena eleenä, jos Koivisto pyytäisi anteeksi.

Koivisto: Ei Nato-jäsenyydelle

Presidentti Koivisto ei Ykkösaamussa nähnyt mitään tarvetta Suomen Nato-jäsenyydelle.

- Me emme ole sillä tavalla uhattuna että tarvitsisimme uusia ratkaisuja tässä suhteessa. Minusta on syytä todeta että tälläisiäkin ajatuksia esiintyy, mutta minä en niitä jaa, sanoi Koivisto.

- Suomen jäsenyys Euroopan unionissa toteutui sinä päivänä jolloin olin ensimmäistä päivää entinen presidentti. Jäsenyys on vastannut kaikkia odotuksia ja ollut Suomelle hyvä asia, näin minä asian käsitän. En näe tarvetta mihinkään suuriin muutoksiin sillä suunnalla.

Koivisto korosti Ykkösaamussa myös oman, kansallisen asevelvollisuusarmeijan merkitystä.

- Päiviö Hetemäki, jolla oli erilaisia nokkelia sanontoja, sanoi että joka maassa on armeija. Se on joko oma tai vieras armeija. Minusta on hyvä että meillä on asevelvollisuusarmeija, totesi Koivisto.

.
.