1. yle.fi
  2. Uutiset

Iltapäiväkerhojen ryhmäkoot usein liian suuria

Monet pienet koululaiset viettävät iltapäivänsä liian suurissa ryhmissä. Opetushallituksen tuoreen kyselyn mukaan ryhmäkoot vaihtelevat kolmesta jopa 50:een oppilaaseen ohjaajaa kohti.

Kotimaan uutiset
YLE

Peruskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden koulupäivät ovat lyhyitä. Pitkiä ja yksinäisiä iltapäiviä helpottaa turvallinen iltapäiväkerho. Iltapäivätoimintaa järjestetään lähes kaikissa Suomen kunnissa.

Iltapäivätoimintaan osallistuu noin puolet ensimmäisen ja neljännes toisen luokan oppilaista. Ryhmien kokoa ei ole laissa määritelty.

- Meillä on yli 30 lapsen ryhmiä, joita vetää yksi ohjaaja. Niissä on myöskin usein useita erityisoppilaita. Se on aika mahdoton yhtälö, koska jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen toimintaympäristöön, arvioi Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala.

Suurissa ryhmissä on usein meluisaa, eikä ohjaaja ehdi ottaa kaikkia lapsia huomioon. Myös karkaamisen ja kiusaamisen mahdollisuus kasvaa, kun valvovia silmiä on liian vähän.

Erityisoppilaita yhä enemmän

Lisähaastetta ohjaajille tuovat erityistä huomiota tarvitsevat oppilaat, joiden määrä on jatkuvasti kasvanut. Opetushallituksen tammi-helmikuussa tekemään kyselyyn vastanneista ohjaajista peräti 60 prosenttia ilmoitti ryhmässään olevan erityisoppilaita.

- Ryhmäkoon pitäisi näiden oppilaiden osalta olla paljon pienempi, pitäisi olla enemmän ohjaajia, sanoo Riitta Rajala Opetushallituksesta.

Samaa mieltä on Helsingin Katajanokan ala-asteen koulun iltapäivätoiminnan vastuuohjaaja Pauliina Hänninen:

- Jos on hankalampia lapsia, niin heitä yritetään katsoa siinä sivussa. Mutta aina se ei ole niin helppoa. Ikävä kyllä se on sitten niiden kilttien tai rauhallisten lasten ajasta pois.

Ryhmäkoot määriteltävä

Iltapäivätoiminnan järjestäjät ja ohjaajat toivovat ryhmäkokojen määrittelemistä. Kokemus kentällä on, että ryhmät ovat pikemmin liian suuria kuin sopivia, ilmenee Opetusministeriön helmikuussa valmistuneesta selvityksestä. Siinä ehdotetaan, että opetushallitus antaisi suosituksen lasten enimmäismäärästä ohjaajaa kohden.

- Vielä mitään toimenpiteitä tämän asian suhteen ei ole tehty, mutta totta kai koko lainsäädännön olemassaolon ajan on mietitty sitä, että suositus kuitenkin ohjaisi kuntia paremmin järjestämään tätä toimintaa niin, että lapsimäärät olisivat kohtuulliset ohjaajaa kohti, kertoo tilanteesta Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala.

Parhaillaan käydään keskustelua myös päiväkotien lapsiryhmien pienentämisestä. Suuret ryhmät varhaiskasvatuksessa saattavat myöhemmin kostautua lasten keskittymis- ja oppimisvaikeuksina sekä erityisopetuksen tarpeen lisääntymisenä.

Monessa kunnassa sorvataan parhaillaan ensi vuoden budjettia. Taloustaantuma ja pienentyneet verotulot pakottavat kunnat säästökuurille. Se, mistä rahoja leikataan, on arvovalinta.

- Nyt jos koskaan pitää satsata lapsiin ja nuoriin. Niitä virheitä, joita me 1990-luvulla teimme, ei saa tehdä nyt, Riitta Rajala varoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Tiessalo

Lue seuraavaksi