1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Anarkisti kuvaa tähtiä Oulussa

Oululaisen tähtikuvaajan astrovalokuvat herättävät laajaa kiinnostusta maailmalla. J-P Metsävainion valokuvia on esitelty useissa astronomian julkaisuissa maailmalla. Kuvia on julkaistu jopa Nasan nettisivuilla päivän kuvina.

Kotimaan uutiset

Noin 4700 valovuoden päässä kaasupilvi piirtää muutaman kymmenen valovuoden levyiset kävyn ja ruusukkeen taivaalle. J-P Metsävainio kuvasi kohteen Oulun keskustan kattojen yllä helmikuun lopussa.

- Alun perin vaimo oli innostunut astroavaruusasioista ja astronomiasta. Minä hänelle ostin lahjaksi pienen teleskoopin, jolla yhdessä kävimme katsomassa ja näimme ensimmäisen kerran Saturnuksen kuineen ja renkaineen. Minulle heräsi heti halu vangita se kuvaksi. Siitä voi tosin olla montaa mieltä, oliko tämä oikea tie, aika vaivalloinen ainakin, tuumii Metsävainio.

Metsävainion valokuvat laajenevat tietokonekäsittelyssä kolmiulotteiseksi animaatioksi. Valtavan etäisyyden vuoksi, noin 6000 valovuoden päässä sijaitseva, Veil Nebula näkyy maanpinnalle erittäin kaksiulotteisena, mutta J-P Metsävainion metodeilla sen voi kääntää kolmiulotteiseksi.

- Syy siihen että minä olen tehnyt tällaisia kolmiulotteisia esityksiä, on se, että minä haluan muistuttaa siitä, että nämä kohteet eivät ole kaksiulotteisia kuvia kankaalla, kuten taulut. Ne ovat oikeasti kolmiulotteisia kappaleita.

J-P Metsävainio tunnistaa kuvistaan elemettejä, joiden muodosta hän voi päätellä niiden muodon kolmiulotteisessa avaruudessa.

- Kolmiulotteiset esitykset eivät siis ole aivan puhtaita arvauksia. Ne ovat visualisointeja. Siis taiteellinen näkemys siitä, miltä nämä kohteet voisivat näyttää, jos me näkisimme ne kolmiulotteisena, J-P Metsävainio toteaa.

Metsävainion astrokuvat ja kuvankäsittely on herättänyt paljon huomiota maailmalla, alan ammattilaistenkin keskuudessa. Huhtikuussa avaruusvalokuvien ammattimainen harrastaja matkaa New Yorkiin luennoimaan metodeistaan.

- Astrokuvaus on sikäli myöskin tiedettä, että nämä kuvat ovat ikään kuin vertaisarvioituja, eli kuvaan ei voi lisätä mitään, mikä sinne ei kuulu. Sieltä ei myöskään voi poistaa mitään, mikä sinne ei kuulu. Kuvat ovat todellisia, mutta ne voidaan painottaa eri tavalla. Eri asioita voi korostaa ja minä olen kehittänyt aika paljon kuvan käsittelymenetelmiä, jotta pystyn esittämään kuvasta käytännössä niitä piirteitä, mitä minä haluan. Ja tämä on herättänyt maailmalla huomiota.

Oulusta käsin kuvattuja avaruuden näkymiä voi tarkastella netissä Metsävainion Astro Anarkia -blogissa, jonne on kertynyt kuvia jo parin vuoden ajalta.

- Tämä on lähinnä uteliaisuuden tyydyttämistä ja tekniikasta kiinnostuneena tulee mieli kokeilla kaikennäköistä uutta. Sen vuoksi blogin nimi onkin Astro Anarkia. Minulla on vähän anarkistinen lähestymistapa tähän astrokuvaukseen, arvelee J-P Metsävainio.

Lähteet: YLE Oulu / Antti Pylväs

Lue seuraavaksi