Imbi Paju: Mielenosoitukset todistavat kirjan tarpeellisuuden

Kirjaa vastaan tähdätyt mielenosoitukset osoittavat sen tarpeellisuuden, sanoi Imbi Paju Radiouutisten Ykkösaamun haastattelussa. Hän toimitti Viron menneisyyttä käsittelevän 'Kaiken takana oli pelko'- artikkelikokoelman yhdessä Sofi Oksasen kanssa.

Kotimaa

Kirjailija Imbi Pajun mielestä on tarpeellista tuoda esiin neuvostopropaganda: miten luotiin uutta todellisuutta ja uutta Viron historiaa, miten koko mekanismi toimi.

- Tarpeellisia olisivat myös työvälineet, joilla avata Neuvosto-ajan jättämiä patoutumia. Kirjan julkistamisajankohtana tulee kuluneeksi 60 vuotta suuresta kyydityksestä, kun yli 20 000 ihmistä vietiin yhdessä yössä Siperiaan. Kirja käsittelee totalitarismia virolaisten kannalta.

Hallaa hyvälle asialle

Viron lähihistoriaa kriittisesti tutkinut dosentti Martti Turtola sanoi Ykkösaamussa, että Oksasen ja Pajun teos on sekava kokoelma mielipiteitä ja muisteluksia, joilla tehdään pikemminkin hallaa sinänsä hyvälle asialle.

Kirja unohtaa tapahtumat vuosilta 1939-40 ja 1941, jolloin Viro menetti itsenäisyytensä ja maa miehitettiin ensimmäisen kerran.

- Kirjassa ei ole kuin muutama maininta näihin aikoihin, koska se on vaikea aihe. Se jätetään mieluummin pois, sanoo Turtola.

Hänen mukaansa Viron toisen maailmansodan jälkeistä aikaa ja toista neuvostomiehitystä ei voi ymmärtää, ellei avoimin mielin tutki vuosia -39-41.

Turtola arvostelee tekijöitä yhden totuuden linjasta, joka näkyy siinäkin, etteivät toisen näkökulman edustajat päässeet esiintymään myöskään tämänpäiväiseen seminaariin.

Paju vastasi Turtolalle kertomalla, että kirja asettaa kyseenalaiseksi monien jyrkät väittämät, että Viro oli itse syyllinen omaan miehitykseensä.

Lähteet: YLE Ykkösaamu