1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Äänekäs Nashi-järjestö ajautui sivuraiteelle

Venäläisjärjestö Nashi sanoo olevansa fasismin vastainen nuorisoliike. Järjestö nousi otsikoihin maailmalla loppukeväästä 2007, kun sen aktivistit piirittivät päiväkausia Viron Moskovan suurlähetystöä. Protesti tahrasi Venäjän mainetta maailmalla ja siksi vallanpitäjät ovatkin ottaneet etäisyyttä järjestöön.

Nashi-liikkeen aktivistit osoittivat mieltään Moskovassa Euroopan komission edustuston edustalla 29. tammikuuta 2008 pukeutuneina toisen maailmansodan aikaisiin univormuihin. Banderollissa lukee "Maamme kunnian puolesta". Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Suomessa ensimmäistä mielenilmaustaan maanantaina kokeileva Nashi - suomeksi "Meikäläiset" - määrittelee itsensä fasismin vastaiseksi nuorisoliikkeeksi. Fasismin nimen alle Nashi saa kuitenkin mahtumaan paljon; niin Baltian maiden hallitukset kuin oman maansa opposition.

Venäjän nykyjohtoa jyrkästi tukeva liike sanoo kasvattavansa myös maan tulevaa hallinnollista ja poliittista eliittiä.

Rahoitusta leikattu

Yhteydet Venäjän vallanpitäjiin ovatkin olleet likeiset, sillä Nashin rahoitus on ollut mittavaa. Lisäksi järjestö on koonnut nuoria valtaville kesäleireille, joissa on käynyt esiintymässä koko Venäjän poliittinen eliitti pääministeri Vladimir Putinista alaspäin.

Maailman tietoisuuteen järjestö nousi viimeistään loppukeväästä 2007, kun sen aktivistit piirittivät päiväkausia Viron Moskovan suurlähetystöä. Protesti suuntautui sitä vastaan, että Viron hallitus siirsi Tallinnan keskustassa sijaitsevan Pronssisoturi-patsaan pois historialliselta paikaltaan.

Nashin toiminta tahrasi Venäjän mainetta maailmalla ja siksi vallanpitäjät ovatkin katsoneet, ettei järjestölle ole enää aiempaa tarvetta. Esimerkiksi Nashin rahoitusta on leikattu tuntuvasti.

Järjestö kuitenkin toimii ja viime viikkoina se on koonnut Mihail Hodorkovskin uuden oikeudenkäynnin luo mielenosoituksia, joissa on vadittu Siperiassa viruvalle ex-miljardöörille ankaraa rangaistusta.

Hampaissa erityisesti Baltia

Erityisesti järjestön hampaissa ovat kuitenkin olleet Baltian maat, joiden hallituksia nuoret syyttävät historian vääristelystä ja fasismin maineen puhdistamisesta. Nashin aktivistit ovat yrittäneet järjestää protesteja myös Tallinnassa.

Rangaistukseksi Viro on määrännyt joukon Nashin aktivisteja maahantulokieltoon. Koska Viro on Schengen-maa, tarkoittaa se porttikieltoa käytännössä koko Eurooppaan.

Helsingin maanantainen mielenilmaisu on osoitus siitä, että Venäjän ja Viron välillä kytevää politisoitua riitelyä historiasta ollaan nyt tuomassa Suomen maaperälle.