Venäläiset ja islamilaiset mielenosoituksessa

Helsingin keskustassa on ollut päivän aikana erikoinen tapahtuma, kun pieni joukko venäläisnuoria järjesti mielenosoituksen kaupungissa esitettävää elokuvaa vastaan. Venäläisten mielenosoituksen yhteydessä joukko Suomen islamilaisen puolueen jäseniä alkoi julistaa omaa asiaansa.

Kotimaa
Mielenosoittajia
Nashi-nuoret ja Suomen islamilainen puolue osoittivat mieltään elokuvateatteri Orionin edustalla Helsingissä 23. maaliskuuta.YLE

Kymmenkunta venäläisnuorta osallistui aluksi Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirjoittaman kirjan "Kaiken takana oli pelko" julkistamistilaisuuteen. Sanomatalossa pidetty tilaisuus keräsi runsaasti väkeä, mutta sujui rauhallisesti.

Sanomatalolta Nashi- ja Yövartijat-järjestöihin kuuluneet mielenosoittajat siirtyivät Eerikinkadulle, missä elokuvateatteri Orionissa järjestettiin latvialaista dokumenttielokuvaa The Soviet Story koskeva seminaari. Elokuva kertoo Neuvostoliiton punaisesta terrorista ja natsi-Saksan ja Neuvostoliiton yhteistyöstä.

Orionin edustalla piskuinen venäläisryhmä heilutti mielenosoitustaulujaan. Samaan aikaan noin kymmenen islamilaisen puolueen jäsentä järjesti rinnakkaisen mielenosoituksen, jossa he vaativat Viron islamilaisille parempaa kohtelua.

Pienet mielenosoitukset herättivät paljon huomiota kaupungin keskustassa, sillä poliisi oli varautunut mahdollisiin välikohtauksiin suurella voimalla.

Venäläisten tempausta vastaan suunniteltiin vastamielenosoitusta sananvapauden puolesta. Kokoomuslaisen europarlamenttiehdokas Kai Pöntinen organisoima tapahtuma jäi kuitenkin pieneksi.

"Viron turvallisuuspalvelun tempaus"

Yövartijoitten edustaja Maksim Reva väittää, että elokuvan näyttäminen Suomessa on Viron turvallisuuspalvelun tempaus.

- Valheellisella elokuvalla Viro koettaa perustella tarua neuvostomiehityksestä ja vironvenäläisten huonoa kohtelua, arvostelee Reva.

Hänen mielestään The Soviet Story -elokuva on informaatiosotaa Venäjää vastaan.

- Yhdysvallat käyttää Viroa ja Latviaa synnyttääkseen jännitystä EU:n ja Venäjän välille, hän perustelee salajuonikäsitystään.

Pronssipatsasmellakoiden kaikuja

Venäläisnuoret on Suomeen kutsunut ja heidän mielenosoituksensa järjestänyt yliopistonopettaja Johan Bäckman, jonka mielipiteet herättävät Virossa voimakasta arvostelua.

Yövartijat-liike tuli tunnetuksi toissa vuonna Viron pronssipatsasmellakoissa. Mellakoissa pidätettyä Viron Nashi-järjestön jäsentä Mark Sirykiä odoteltiin Helsingin joukkoon liittyväksi Venäjältä.

Nashi-järjestö alkoi toimia Venäjällä vilkkaasti Ukrainan oranssin vallankumouksen jälkeen. Venäjän johdon uskotaan pelänneen vallankumouksen leviämistä maahansa. Nashi-järjestön kesäleireillä opetettiin myös katutappelua vallankumouksellisen tilanteen varalta.

Julkisuutta järjestö on kerännyt häiriköimällä Moskovassa niin Viron, Ruotsin kuin Britannian suurlähettilästä. Siitä on käytetty myös nimitystä Putin-jugend ja sitä verrattu Maon kulttuurivallankumouksen nuorisoon.

Viime aikoina Nashi-järjestön rahoitus on tyrehtynyt ja julkisuusarvo hiipunut.

Lähteet: YLE Uutiset