Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnistynyt Salon ja Uudenkaupungin seurakunnissa. Ensi kertaa äänestämään pääsevät myös 16-vuotiaat. Molemmissa uusissa seurakunnissa uurnilla käytiin eilen vilkkaasti.

seurakunnat

Salossa ensimmäisenä päivänä ääntään käytti ennakkoon 2,4 prosenttia äänioikeutetuista.

- Eniten äänestäjiä kävi kaupungin pääkirjastossa. Ennakkoäänestäjät näyttävät suosivan paikkoja, jossa muutenkin liikkuvat, toteaa tiedottaja Ulla-Maija Kytölä.

Nyt käynnissä olevat vaalit järjestetään seurakuntaliitosten vuoksi. Vastaavasta syystä alkuvuodesta Jyväskylän seurakunnassa pidetyissä välivaaleissa äänestysprosentti jäi aiempaa alhaisemmaksi.

Uudessakaupungissa seurakuntavaalit ovat sen sijaan herättäneet paljon keskustelua. Ehdokkaita vaalilistoilla on lähes sata.

- Seurakuntavaalit kiinnostavat ihmisiä. Erityisesti entiset pienet seurakunnat, Lokalahti, Kalanti ja Pyhämaa, ovat olleet aktiivisia ja asettaneet paljon ehdokkaita. Niissä ennakkoäänestys käynnistyy vasta keskiviikkona", kertoo kirkkoherra Esa Mierlahti Uudenkaupungin seurakunnasta.

Salon ja Uudenkaupungin seurakunnan vaalit raivaavat tietä 16-vuotiaiden äänestysoikeudelle. Ensi viikonvaihteessa pidettävissä Kemiönsaaren seurakunnan vaaleissa 16-vuotiaat eivät uuden lain voimaantuloaikataulun vuoksi vielä pääse äänestämään.

Ennakkoäänestys jatkuu Salossa ja Uudessakaupungissa perjantaihin 27.3. asti. Varsinainen vaalipäivä on Uudessakaupungissa 5.4. ja Salossa 5.-6.4.

Lähteet: YLE Turku