Yhdysvalloissa etälamautin tappoi koulupojan

Yhdysvalloissa koulupojan epäillään kuolleen poliisin etälamauttimen antamaan sähköiskuun. Kyseessä oli jo toinen kerta tänä vuonna Yhdysvalloissa, kun alaikäinen kuoli etälamauttimen käytön jälkeen.

Michiganissa poliisi joutui turvautumaan etälamauttimeen rauhoittaakseen 15-vuotiaan pojan ja toisen miehen välisen tappelun. Poliisin mukaan partio joutui turvautumaan lamauttimeen, koska poika ei totellut käskyjä vaan hyökkäsi asuntoon sisälle tulleita poliiseja kohti.

Silminnäkijän mukaan poika sai voimakkaita kouristuksia ja hänet vietiin sairaalaan. Siellä uhri todettiin kuoliaaksi. Etälamautinta käyttänyt poliisi on vapautettu virantoimituksesta tutkinnan ajaksi.

Etälamautin jakaa mielipiteitä maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on ottanut voimakkaasti kantaa etälamautinta vastaan jo pitkään. Järjestön mukaan sen turvalliseen käyttöön liittyy vielä lukuisia kysymysmerkkejä. Amnestyn laskelmien mukaan sähkölamautin on johtanut jo 315 ihmiseen kuolemaan sitten vuoden 2001, jolloin ase tuotiin markkinoille.

Myös YK:n kidutuksen vastainen komitea arvostelee poliisien käyttämiä etälamauttimia. Komitean mukaan lamauttimien aiheuttama kipu ja kuolemanvaara ovat kidutuksen muotoja.

Sähköön perustuvan tainnutusvälineen katsotaan olevan asetta lievempi keino pysäyttää uhkaavasti käyttäytyvä henkilö. Se tehoaa huumausaineiden käyttäjiin sekä psykoosissa oleviin esimerkiksi kaasusumutinta paremmin.

Britannia kaavailee tästä syystä etälamauttimien antamista kaikille kentällä työskenteleville poliiseille. Tähän asti etälamauttimet on annettu vain voimankäyttöön erikoistuneille poliiseille.

Suomessa ollaan tyytyväisiä lamauttimeen

Suomessa poliisin käytössä on noin 200 laitetta, jotka eivät tosin ole yhtä järeitä kuin Yhdysvalloissa käytetyt lamauttimet. Laitteen käyttötilanteet raportoidaan yksityiskohtaisesti. Aseen käytön salaaminen ei onnistu, koska sen sisälle tallentuu tieto käytöstä.

Suomessa lamautinta on käytetty vain tilanteissa, missä ilman sitä olisi saatettu käyttää ampuma-asetta. Tulevaisuuden tavoite on, että jokaisella poliisipartiolla olisi käytössään ainakin yksi etälamautin.