Koe uusi yle.fi

Kiinteistöveron ylä- ja alaraja nousevat - valtionosuuksiin ei korotuksia

Hallitus on päättänyt nostaa sekä kiinteistöveron ala- että ylärajaa. Valtionosuuksiin ei sen sijaan ole luvassa korotuksia. Kela-maksun poisto korvataan ympäristö- ja kulutusveroilla.

talous
Grafiikka
YLE Uutiset Grafiikka

Hallitus on päättänyt tiistaisessa kehysriihessään nostaa kiinteistöveron ylä- ja alarajoja. Mikäli kunnat käyttäisivät liikkumatilaa täysimääräisenä, ne saisivat tästä lisätuloja noin 900 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti myös odotetusti nostaa kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta kymmenellä prosenttiyksiköllä. Tämä tehdään takautuvasti kuluvan vuoden alusta alkaen. Kuntien osuus nousee 22 prosentista 32 prosenttiin.

Monen kunnan tulot ovat romahtaneet, kun yritysten maksamat yhteisöverot ovat laskeneet talouskriisin myötä.

Valtionosuuksiin ei korotuksia

Kuntien valtionosuuksiin ei sen sijaan ole tulossa korotuksia, vaikka kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) niin jo ehti aamulla lupaamaan. Hallinnonalojen valtionosuudet yhdistetään vuoden 2010 alusta. Tästä potista 30 miljoonaa euroa irroitetaan 28:lle harvaan asutulle kunnalle ja saaristokunnalle, mutta lisätuloja ei pottiin ole tulossa jaettavaksi.

Hallitus linjasi kuitenkin, että muitakin kuntatalouden tukitoimia saattaa olla luvassa, mutta niiden edellytyksenä on maltillinen palkkaratkaisu kunta-alalla. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vetosi jälleen osapuoliin, että kuntatalouden nimissä saataisiin aikaan pitkä, jopa kolmivuotinen palkkaratkaisu.

Kela-maksu korvataan ympäristö- ja kulutusveroilla

Hallitus linjasi myös, että Kela-maksun poistosta aiheutuva tulonmenetys kompensoidaan keräämällä ympäristö- ja kulutusveroja. Näillä veroilla on tarkoitus kerätä vuonna 2011 750 miljoonan euron potti, josta 515 miljoonaa kerätään elinkeinoelämältä ja 235 miljoonaa kotitalouksilta.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ja pääministeri Vanhanen perustelivat yhteisrintamassa, ettei kysymyksessä suinkaan ole tulonsiirto kuluttajilta yrittäjille.

- Maksu poistettiin siksi, että saadaan eläkkeet maksettua, ja maksu on näkynyt työn sivukuluina, vaikuttanut palkanmaksukykyyn ja nostanut hintoja, Katainen sanoi.

- Kunnat ja seurakunnat hyötyvät Kela-maksun poistosta 250 miljoonaa, eikä sitä summaa voi maksattaa elinkeinoelämällä, perusteli Vanhanen.

Lähteet: YLE Uutiset/ Terhi Uusivaara-Melari