Ranska maksaa korvauksia ydinkokeiden uhreille

Ranskan valtio maksaa korvauksia ydinkokeista kärsineille ihmisille. Korvauksiin on alustavasti varattu kymmenen miljoonaa euroa, kertoi puolustusministeri Herve Morin Le Figaro -lehden haastattelussa tiistaina.

Ulkomaat
Ydinräjähdys atollilla
ECPA

Ranska on pitkään kieltäytynyt myöntämästä ydinkokeidensa yhteyden siviili- ja sotilashenkilöstön terveysongelmiin. Morinin mukaan maa uskoi, että korvauksiin myöntyminen aiheuttaisi uhan Ranskan pyrkimykselle luoda uskottava ydinasepelote.

Ranska lopetti ydinkokeensa vuonna 1996. Sitä ennen maa oli tehnyt ydinkokeita Algeriassa 1960 - 1966 sekä Tyynellämerellä sijaitsevassa Ranskan Polynesiassa vuosina 1966 - 1996. Kaikkiaan maa teki 210 ydinkoetta.

Morin arvioi, että periaatteessa kokeet vaikuttivat noin 150 000:een valtion siviili- ja sotilastyöntekijään. Lukuun ei ole laskettu mukaan Saharan ja Ranskan Polynesian alueen asukkaita.

Morinin mukaan korvauksia koskeva lakiesitys on määrä tuoda käsittelyyn ensi viikolla. Korvaushakemukset käsittelee riippumaton lääkärikomissio tapauskohtaisesti.

Ranskan puolustusministeriön budjetista on varattu ensimmäiselle vuodelle kymmenen miljoonaa euroa korvausten maksamiseen.

Sekä kokeisiin osallistunut henkilöstö että alueiden asukkaat ovat vuosien ajan kärsineet terveysongelmista, kuten leukemiasta ja muista syövistä.

Ranska on myös useasti viety oikeuteen kokeista. Viimeisin oikeuskäsittely alkoi helmikuussa, jolloin 12 vakavista sairauksista kärsivää entistä sotilasta vei ydinkokeet pariisilaiseen vetoomustuomioistuimeen.

Sotilaat vaativat Ranskaa tunnustamaan yhteyden ydinkokeiden ja heidän sairauksiensa välillä. Jutun käsittely on yhä kesken.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset