Suomelta vaaditaan mittavampia päästötavoitteita

Jos ilmastonmuutoksen torjuntaan lähdettäisiin oikeudenmukaisuuspohjalta, Suomen tulisi vähentää päästöjään 60 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Näin toteaa Kirkon ulkomaanavun tilaama taakanjakoraportti. Tutkimuksen tekijä ei itsekään pidä vaatimusta poliittisesti realistisena.

Kotimaa
Voimalan piipuista nousee savua.
YLE / Tuula Nyberg

Kun tuhannet ilmastoneuvottelijat tämän vuoden aikana hahmottelevat maailmanlaajuista ilmastosopimusta Kööpenhaminan ilmastokokoukselle joulukuussa, oikeudenmukaisuus on yksi perusperiaatteista. Sille pohjautuu myös Kirkon ulkomaanavun tilaama ja Tukholman ympäristöinstituutin tutkijan Sivan karthan tekemä ilmasto-oikeudenmukaisuusmalli

- Vastuunjako on laskettu sen mukaan, kuinka paljon kukin maa on menneisyydessä osallistunut ongelman syntymiseen, eli kasvihuonekaasupäästöihin. Toinen näkökulma on se, millaiset maksuvalmiudet mailla on, sanoo Sivan Kartha.

Vastuunjakomallin mukaan Yhdysvaltojen vastuulle lankeaisi kolmasosa ilmastonmuutoksen torjunnasta, EU:n vastuulle neljännes.

Päästöleikkauksiksi muutettuna tämä malli asettaa Suomelle varsin mittavat vaatimukset: Suomen olisi leikattava päästöjään peräti 60 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

EU:n tavoitteet selvästi pienempiä

EU:n ympäristöneuvosto päätti maaliskuun alussa tavoitella Kööpenhaminan kokoukselta lopputulosta, jossa teollisuusmaat sitoutuisivat noin 20-40 prosentin päästöleikkauksiin vuoteen 2020 mennessä, kun vertailuvuosi on 1990. Itse EU on jo sitoutunut vähentämään päästöjään 30 prosenttia, jos Kööpenhaminassa syntyy maailmanlaajuinen ilmastosopimus.

Mutta nyt julkistettu taakanjakomalli menee siis paljon pitemmälle, ja antaa ymmärtää että nykyiset tavoitteet ovat kovin vaatimattomia, jos ilmastonmuutosta aiotaan tosissaan torjua. Laskelmat on tehty sen mukaan, että maapallon lämpötila ei nouse enempää kuin kaksi astetta.

Sivan Kartha ei pidä omaa esitystään poliittisesti realistisena:

- En edes usko, että on olemassakaan sellaista poliittisesti realistista ratkaisua, joka voisi pysäyttää ilmastonmuutoksen.

- Niinpä ainoa tie eteenpäin on muokata uudellen ajatusta siitä, mikä on poliittisesti realistista, sanoo ilmastotutkija Sivan Kartha.

Lähteet: YLE Uutiset / Jaana Kanninen