Kiina haluaa maailmankauppaan uuden valuutan dollarin tilalle

Kiina haluaisi myllertää maailmantaloutta uuteen uskoon korvaamalla dollarin uudella valuutalla. EU ja Yhdysvallat ovat jo tyrmänneet Kiinan esityksen. Britannian G20-huippukokouksen alla tehty ehdotus kertoo paljon Kiinan itsevarmuuden kasvusta.

Ulkomaat

Pekingin keskuspankki on julkaissut näyttävästi sivuillaan kirjoituksen, jossa ehdotetaan dollarin korvaamista uudella maailmantaloutta johtavalla valuutalla. Keskuspankin johtajan Zhou Xiaochuan ehdottaa uutta valuuttakoria, joka muodostuisi useista maailmalla käytetyistä valuutoista. Valuuttakoria valvoisi kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tyrmäsi tiistaina Kiinan ehdotuksen. Obama puolusti dollaria kuvaamalla sitä poikkeuksellisen vahvaksi valuutaksi. Obaman mukaan sijoittajat pitävät Yhdysvaltoja edelleen maailman vahvimpana taloutena ja vakaimpana poliittisena järjestelmänä.

Myös EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia on torjunut Kiinan ehdotuksen.

Kiinan ehdotus dollarin korvaamisesta on kuitenkin selvä viesti maailman talousjohtajille. Vauraiden ja vaurastuvien maiden eli G20-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat viikon kuluttua Britanniaan keskustelemaan toimista maailmantalouden luottamuksen palauttamiseksi. Kiina haluaa nyt näyttää olevansa yksi tärkeimmistä maailman talousmahdeista.

Vaikka maailmantalouden taantuma on kolhaissut myös Kiina, se on toistaiseksi selvinnyt vaikeuksista paremmin kuin moni länsimaa. Kiina haluaakin kasvattaa kehittyvien talouksien valtaa maailmanmarkkinoilla, ja siihen se näkee nyt myös mahdollisuuden.

- Kiinalla on kaikki kortit kädessään - ja kiinalaiset tietävät sen, talousasiantuntija Tim Condon sanoi BBC:lle.

Kiina on Yhdysvaltain tärkein lainoittaja. Se on sijoittanut tällä hetkellä noin tuhat miljardia dollaria amerikkalaisiin velkakirjoihin. Dollarin heikko arvo on syönyt näiden varojen arvoa.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset