IMF:n johtaja pitää keskustelua dollarin asemasta aiheellisena

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn pitää oikeutettuna keskustelua uudesta maailman reservivaluutasta. Kiinan keskuspankki on esittänyt, että maailmassa otettaisiin käyttöön uusi reservivaluutta dollarin tilalle.

Ulkomaat
IMF:n entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn.
IMF:n entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn.AP Graphics Bank

Suurin osa maailman valtioista ja keskuspankeista käyttää dollaria valuuttavarannoissaan reservivaluuttana, jolla ne maksavat ulkomaisia velkoja tai vaikuttavat valuuttakursseihin. Dollarin vahva asema reservivaluuttana on peräisin toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta.

Kiinan keskuspankin johtaja Zhou Xiaochuan on sanonut, että nykyinen talouskriisi osoittaa, miten vaarallista on nojata vain yhteen valuuttaan reservivaluuttana.

Tilalle Zhou esitti IMF:n valuuttakoria, joka sisältäisi dollareita, euroja, puntia ja jenejä. IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn uskoo, että asiasta käytäisiin keskustelua tulevina kuukausina.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner on puolustanut dollaria maailman hallitsevana reservivaluuttana. Presidentti Barack Obaman talousneuvonantaja Paul Volcker sanoo, että Kiinan ajatus täysin uudesta kansainvälisestä rahajärjestelmästä on epäkäytännöllinen ja mahdollinen vain nykyisen järjestelmän täysin romahtaessa.

Britannian pääministeri Gordon Brown sanoi, ettei reservivaluutasta käydä pitkää keskustelua ensi viikon G20-maiden huippukokouksessa Lontoossa. Brownin mukaan kiireisempi asia on, että suuria ulkomaisen valuutan varantoja pitävien maiden kuten Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean pitäisi harkita rahojen käyttöä talouden elvyttämiseen.

Lähteet: AFP, Reuters