1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäaika kiusaa lehmiä ja lapsia

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään taas kesäaikaan. Aamuyöllä kello kolme viisareita siirretään tunti eteenpäin.

Kotimaan uutiset
Lehmiä Ylikaasilan parsinavetassa.
Viime vuosina emolehmätuotannon siirtäminen luomuun on kiinnostanut monia tiloja.YLE / Antti Heikinmatti

Useimmille meistä kellojen siirtäminen tunnilla eteen- tai taaksepäin sujuu ihan ongelmitta, jos ajan uudelleenasettamista lukuisiin kodista löytyviin kelloihin ei lasketa ongelmaksi.

On kuitenkin niitäkin, joille yksikin tunti voi merkitä yllättävän paljon. Esimerkiksi vuorotyöläiselle tunnin yöunien menetys voi tuntua suurelta, ja aina yhtä varhain heräävien pikkulasten vanhemmat saattavat saada univelkataakkaansa tunnin tai pari lisää ennen kuin naperokin on totutettu uuteen rytmiin.

Tuotantoeläimetkin voivat kärsiä kellonaikojen muutoksesta. Esimerkiksi lypsykarjatiloilla kellojen siirtäminen kesä- tai talviaikaan voi aiheuttaa pientä päänvaivaa. MTK:n Ylitornion yhdistyksen sihteeri Marja-Leena Kantomaan mukaan yhden tunnin muutos on maitotilalla paljon, sillä lehmät haluaisivat pysytellä tutussa rytmissä.

- Lehmät huutaa, kyllä ne kellonajan tuntevat, Kantomaa sanoo.

Kantomaa kertoo, että tarkkojen lypsyaikojen vuoksi maitotilalla siirrytään kesäaikaan pikku hiljaa viikon aikana. Jos lehmät lypsetään liian aikaisin, saa vähemmän maitoa. Vastaavasti talviaikaan siirryttäessä lypsyn viivästyminen voi aiheuttaa lehmille epämukavuutta, kun maito pakkautuu utareisiin ja tihkuu.

Myös pienet lapset ovat usein tarkasti kiinni omassa uni- ja ruokailurytmissään. Kemin Kaivolinnan päiväkodin johtaja Marjo Rintala kertoo, että kesäajan vaihtuminen näkyy selvimmin juuri pienimpien kohdalla. Vanhemmat ovat kertoneet, että unirytmit saattavat mennä sekaisin ja väsymystäkin on havaittu.

Tätä ei ole kuitenkaan koettu ongelmaksi.

- Päiväkodissa muutenkin joustetaan aikatauluja, meillä ei ole mitään minuuttiaikataulua. Ihan lasten vireystilan mukaan toimitaan, Rintala kuvailee.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi