Pohjois-Korea valmistautunee ohjuksen laukaisuun

Pohjois-Korea on asettanut pitkänmatkan ohjuksen laukaisualustalleen koillisrannikollaan Musudanrissa, kertovat Yhdysvaltain ja Japanin viranomaiset.

Ulkomaat

Ohjuksen uskotaan olevan Taepodong-2-tyyppinen, joka ainakin teoriassa yltäisi Alaskaan saakka.

Pohjois-Korea on aiemmin ilmoittanut laukaisevansa tiedustelusatelliitin valvomaan Japanin aluetta huhtikuun alussa.

Yhdysvallat ja sen liittolaismaat Aasiassa kuitenkin epäilevät, että Pohjois-Korea suunnittele tosiasiassa ohjuskoetta mahdollisesti pitkänmatkan ohjuksella.

Asiantuntijoiden mukaan laukaisu voisi tapahtua muutama päivä sen jälkeen, kun ohjus on asetettu laukaisualustalle.

Japani uhkaa tuhota ohjuksen

Japani on ilmoittanut olevansa valmis tuhoamaan Pohjois-Korean ohjuksen, mikäli se uhkaa Japania. Pohjois-Korea on puolestaan ilmoittanut pitävänsä satelliitin tuhoamista sodanjulistuksena.

Pohjois-Korea on myös ilmoittanut, että mahdolliset laukaisun takia määrätyt YK:n sanktiot olisivat vihamielinen ele ja johtaisivat kuuden valtion käymien ydinaseneuvottelujen katkeamiseen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton varoitti jo aiemmin, että ohjuksen laukaiseminen vaarantaisi Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävät kuuden maan neuvottelut. Neuvotteluissa Pohjois-Korealle tarjotaan apua ja muita myönnytyksiä vastineeksi ydinohjelmasta luopumiselle.

Etelä-Korea on ilmoittanut vievänsä mahdollisen laukaisun turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi riippumatta siitä, laukaisisiko Pohjois-Korea ohjuksen vai satelliitin.

Etelä-Korean ulkoministeriön edustaja Moon Tae-young huomauttaa, että molemmissa käytetään samanlaista teknologiaa ja YK:n päätöslauselma kieltää Pohjois-Korealta ballistisen teknologian.

Lähteet: Reuters, AP, AFP