1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian turvallisuuspalvelun osuus kidutukseen tutkitaan

Britannian oikeusministeri on päättänyt selvityttää onko Britannian turvallisuuspalvelulla MI5:llä osuutta Guantamon vankileirillä olleen Britanniassa asuneen miehen kidutukseen. Oikeusministeri Patricia Scotland sanoo tehneensä alustavia tutkimuksia ja todenneensa, että poliisitutkintaan on perusteita.

Ulkomaat

Guantanomossa vankina ollut Binyam Mohamed on Etiopian kansalainen, mutta hänellä on oleskelulupa Britanniassa. Yhdysvallat pidätti Mohamedin Pakistanissa huhtikuussa 2002, kun hän yritti lähteä maasta väärällä passilla.

Mohamed sanoo, että häntä kidutettiin kuulusteluissa Pakistanissa sekä myöhemmin Marokossa ja Afganistanissa. Mohamedin mukaan Britannian turvallisuuspalvelu toimitti kuulusteluissa käytettyjä kysymyksiä ja oli tietoinen, että häntä kidutettiin. Häntä siirrettiin paikasta toiseen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n käskystä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tutkimukset kohdistuvat Britannian sisäisestä turvallisuudesta vastaava MI5:n agentin toimintaan. Agentti matkusti vuonna 2002 Pakistaniin kuulustelemaan Mohammedia.

Binyam Mohamed vapautettiin viime kuussa ilman syytteitä

Britannia on kiistänyt olleensa osallinen mahdolliseen kidutukseen tai tehneensä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.

Mohamed oli lähes seitsemän vuotta pidätettynä Pakistanissa, Marokossa, Afganistanissa ja syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen perustetussa leirissä Guantanamossa, Kuubassa. Yhdysvallat epäili hänen saaneen terrorismikoulutusta Afganistanissa ja Pakistanissa. Guantanamossa hän oli neljä vuotta.

30-vuotias Binyam Mohamed vapautettiin viime kuussa ja hän palasi Britanniaan vapaana miehenä. Kaikista syytteistä häntä kohtaan luovuttiin.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi