Espanjassa ei enää taistella tuulimyllyjä vastaan

Espanja on vajaassa vuosikymmenessä noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi tuulivoiman tuottajaksi. Vanhassa Don Quijoten maassa maisemaa leimaavat tätä nykyä tuhannet tuulivoimalat.

Ulkomaat
Tuulivoimaloita
Atlantin rannikolla Jerez de la Fronteran seudulla olevassa tuulivoimalapuistossa on yli 80 tuulimyllyä.YLE

Taisteluhärät ääntelevät rauhaisasti tuulimyllyjen katveessa Etelä-Espanjassa, Atlantin rannikon tuntumassa. Perinteinen näky, paitsi että nykyisin myllyt ovat tuulivoimaloita ja tuottavat sähköä.

Ison härkätilan maille on täällä asennettu yli 80 tuulivoimalaa. Ne omistaa espanjalainen Iberdrola, joka ilmoittaa olevansa jo maailman suurin tuulivoimaa tuottava sähköyhtiö Yhtiöllä on tuhansia megawatteja kapasiteettia useissa maissa.

Härkätilalle asennettujen tuulivoimaloiden yhteisteho on lähes 170 megawattia.

- Kumpuilevaa maastoa pyyhkivä tuuli antaa sähköä kymmenille tuhansille kotitalouksille, kertoo Iberdrolan käyttöpäällikkö Luis Martin.

Hän kehuu tuulivoimaa hyvin kannattavaksi energiamuodoksi. Espanjalla on valtavasti merenrantaa, josta tuuli ulottuu sisämaahan. On myös paljon puuttomia korkeita maastokohtia.

Tuuli Espanjan tärkein uusiutuvan energian lähde

Espanja tuottaa nykyään tuulivoimaa kolmanneksi eniten koko maailmassa. Vain Yhdysvalloissa ja Saksassa tuotetaan enemmän, ja niissäkin tuottajana voi olla espanjalaisyhtiö.

Tuulivoiman osuus Espanjan sähkönkulutuksesta on kasvanut lähes 15 prosenttiin vuositasolla. Osuus on suurempi vain Tanskassa.

Tuuli on jo Espanjan tärkein uusiutuva energiavara vesivoiman rinnalla, mutta vesivarat vaihtelevat kovasti. Aurinkovoima on vasta tulossa käyttöön.

Lähes koko Espanjan tuulivoima on rakennettu 2000-luvulla, alle kymmenessä vuodessa. Sitä rakennetaan edelleen lisää.

Se on myös luonut vanhaan tuulimyllyjen maahan oman vahvan teollisuudenalan, joka valmistaa ja myy tuulivoimaloita pitkin maailmaa.

Voimaloita on noussut tuhansittain kautta Espanjan. Ne eivät ole kohdanneet mainittavaa maisemallista vastustusta. Arvostelua on poikinut lähinnä pyörivien lapojen aiheuttama uhka linnuille.

Espanjassa tosin ei ole ainuttakaan merelle sijoitettua tuulivoimalaa. Eräitä hankkeita on vireillä, mutta ne ovat törmänneet kalastajien vastarintaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo, Jerez de la Frontera