Ruotsin tähtinäyttelijälle roolin on tunnuttava lämpimältä rinnassa

YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut Michael Nyqvist on esiintynyt lukuisissa viime vuosien menestyselokuvissa. Perjantaina Suomessa saa ensi-iltansa Nyqvistin uusin elokuva. Miehet jotka vihaavat naisia on kevään odotetuin pohjoismainen trilleri.

kulttuuri
Michael Nyqvist
YLE

Elokuva perustuu Stieg Larssonin mainetta niittäneeseen romaaniin. Nyqvist esittää elokuvassa tutkivaa toimittajaa Mikael Blomqvistia, joka alkaa selvittää nuoren naisen mystistä katoamista. Koska miljoonat ovat ehtineet tutustua Blomqvistiin Stieg Larssonin kirjoissa, tehtävä ei tunnu näyttelijälle helpolta.

- Minä ajattelen kuitenkin päinvastoin. Se oikein usuttaa minut unohtamaan etukäteisodotukset ja keskittymään täysillä roolisuoritukseen, kertoo Aamu-tv:n Kulttuurikulmassa torstaina vieraillut Nyqvist.

Nyqvist on joutunut eläytymään Blomqvistin rooliin pitkään, sillä Miehet jotka vihaavat naisia -elokuvan ohella hän esittää pääosaa kahdessa muussa Larssonin kirjojen filmatisoinnissa.

- Blomqvistin näytteleminen oli hienoa. Roolihahmollani oli sellaista, mitä minulta puuttuu: älykkyyttä ja uteliaisuutta.

Kipinä näyttelemiseen syttyi televisiosta

Moni pitää Michael Nyqvistiä Ruotsin tämän hetken kuuluisimpana näyttelijänä. Hän on ollut mukana muun muassa sellaisissa menestyselokuvissa kuin Kimpassa (2000) ja Niin kuin taivaassa (2004). Suomessa Nyqvist muistetaan Klaus Härön elokuvasta Äideistä parhain (2005). Roolinsa Nyqvist kertoo valitsevansa hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla.

- Tämä kuulostaa varmaan hölmöltä, mutta valitsen roolini sillä perusteella, että ne tuntuvat lämpimiltä rinnassa. Se on omituinen tunne. Punastun, koska en missään tapauksessa voi itse ajatella itse tekeväni niin kuin roolihenkilöni tekevät. Tai koska minulla on tunne, että minun on pakko päästä sisään juuri siihen maisemaan. Niin fyysistä se tosiaan on.

Ensimmäisen kipinänsä näyttelijäksi Nyqvist kertoo saaneensa televisiosta, kun hän oli vielä pikkupoika.

- Taisin olla viiden kun jokin sai minut ajattelemaan, että televisiossa voi näkyä sellaisena kuin on. Ei tarvitse olla hauska ja iloinen vaan voi olla myös surullinen. Näin siinä mahdollisuuksia. Muuten elämä tuntui liian rajoittuneelta.

Lapsuudestaan ja nuoruudestaan Nyqvist kertoo myös ensimmäisessä kirjassaan. Hänen esikoisteoksensa När barnen lagt sig ilmestyy syksyllä.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Ämmälä