Luulöydöt kertovat eläinten elämästä muinaisessa Turussa

Historiallisen Turun keskustan luostarikorttelista tehdyt luulöydöt esittäytyvät Aboa Vetus -museon uudessa näyttelyssä. 800 kiloa luuta esittelee nimensä mukaisesti alueelta tehtyjä löytöjä, mutta ennen kaikkea tarinoita niiden takana.

kulttuuri
Johanna Lehto-Vahtera esittelee arviolta 1600-luvulta peräisin olevia koiran ja possun luurankoja.
YLE / Jouni Koutonen

Näyttely pohjaa vahvasti arkeo-osteologi Auli Tourusen viime vuotiseen väitöskirjaan, jossa hän perehtyi alueen löydöksiin ja niiden kertomaan turkulaisten arjesta, karjanpidosta, metsästyksestä ja ruokavaliosta.

Suurin osa alueelta tehdyistä luulöydöistä on peräisin nautaeläimistä, mutta joukossa on myös sikojen, vuohien, koirien, kalojen ja jonkun verran kanojenkin luita. Sen sijaan yhtään hevosen luita ei ole löytynyt.

Pienimmät näyttelykohteet ovat Suomen vanhimmat kärpäsen munat, jotka ovat vain nuppineulan kärjen kokoisia.

Luulöydöt ovat peräisin Turun historiallisesta keskustassa, vanhan Luostarikorttelin kujilta. Maan povesta paljastuneet luulöydöt kertovat eläinten kaupunkielämästä ja -kuolemasta vuosisatojen halki, aina keskiajalta nykypäivään asti.

Luuhun kirjoitetut tarinat säilyvät vuosisatojen halki

Museojohtaja Johanna Lehto-Vahteran mukaan ammattilainen saa tietoa luista mm. mahdollisista sairauksista, niistä voi löytyä puukon tai muiden teräaseiden jälkiä, ja kokonaan oma lukunsa ovat ihmisen muokkaamat luuesineet, joita usein käytettiin amuletin ominaisuudessa.

Hän painottaa, että yksittäiset luut eivät kerro ainoastaan siitä, kuinka vaikkapa possut majailivat Turun muinaisessa keskustassa, vaan ne saattavat kertoa yhden eläimen elämän tarinan.

800 kiloa luuta -näyttelyssä luiden elämä jatkuu vielä eläimen kuolemankin jälkeen. Näyttelyn yksi näkökulma on kertoa luiden päätymisestä maaperään, josta arkeologit ovat ne kaivaneet, restauroineet ja asettaneet nyt vitriiniin.

Tietoa myös ihmisten arjesta

Toki luut kertovat myös ihmisten elämänmenosta; esimerkiksi luostarikorttelin yhden suurimman kivitalon pihapiiristä on löytynyt niin paljon luu- ja teurasjätteitä, että paikalle lienee ollut jonkinlaista teurastustoimintaa. Siitä saadaan lisätietoa vielä myöhemmin keväällä alkavissa, vuoteen 2010 kestävissä arkeologisissa kaivauksissa.

Yksi mielenkiintoisimmista löydöistä on norsunluinen soittimen talla, joka kertoo, paitsi Turun olleen jo varhain kansainvälinen kaupunki, myös sangen vaurasta aluetta.

Vilkkaista yhteyksistä Eurooppaan kertovat myös oravannahat, joita yksi kauppias saattoi myydä vuosien saatossa maailmalle jopa satoja tuhansia kappaleita!

Museojohtaja Johanna Lehto-Vahteralla on kertoa myös monien museokävijöiden kauan kaipaama uutinen: viitisen vuotta museon varastossa piilossa ollut, jo pienoiseksi julkkikseksi muodostunut kissan luuranko on jälleen yleisön nähtävillä. Kävijöiden suoranaisten vaatimusten johdossa kissa on taas nostettu pöydälle, ja vitriiniin!

Lähteet: YLE Turku / Jouni Koutonen