Hangon lintuasemalla kevätmuutto pian vilkkaimmillaan

Hangon lintuasemalla on seurattu lintujen kevätmuuttoa jo 30 vuotta. Kevätmuuton seurannan lisäksi niemellä rengastetaan vuosittain jopa 20 000 syysmuutolle valmistautuvaa lintua.

linnut
Havainnoitsija seuraa kevätmuuttoa Hangon lintuasemalla.
YLE Uusimaa

Lintuasemalle pääsevät havainnoimaan vain harvat ja valitut, koska tien tukkii Vapaasatama.

Alkuviikon pohjoistuulet ovat hillinneet lintujen vilkkainta muuttoa. Silti Manner-Suomen eteläisimmässä kolkassa, Hangon Uddskatanilla lasketaan jatkuvasti uusia saapujia. Haliaksen lintuasemalla lintutornin virkaa toimittaa venäläisten rakentaman bunkkerin katto.

Lintuasema Haliaksella tutkimusapulaisena työskentelevällä Aatu Vattulaisella on ollut hyvä päivä.

- Tänään on näkynyt jotain kangaskiuruja, kiuruja, haahkoja, jokunen piekana ja hiirihaukka ja äsken näkyi taas muuttohaukka. Kun ottaa huomioon tämän sään, niin päivä on ollut ihan mukava.

Tutkijoille tarjotaan arvokasta tietoa

Hankoniemeä pidetään Suomen parhaana paikkana laskea meren yli Suomeen saapuvia muuttolintuja. Kevätmuuton aikaan asemalla on jatkuva miehitys ja linnut kirjataan tarkasti ylös.

Muuton edistymistä seurataan tarkan kaavan mukaan. Näin saadaan tutkijoille arvokasta tietoa lintukantojen kehityksestä.

- Auringonnousun jälkeen seurataan muuttoa nelisen tuntia. Ja jos muutto osoittautuu hyväksi, niin seurataan koko päivä. Sitten lasketaan paikallisia lintuja ja illalla on nämä paperihommat, Vattulainen kertoo tavallisesta päivästä.

Vapaaehtoiset hoitavat laskennan

30 vuotta sitten perustetun Haliaksen lintuaseman toimintaa pyörittää Helsingin Seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa. Lintujen laskenta hoidetaan täysin vapaaehtoisvoimin.

Tänä keväänä seuraaviksi sankoin joukoin tuleviksi odotetaan västäräkkejä ja kuoveja. Havainnoijan oma kevään tuoja on kuitenkin jo saapunut.

- Ehkä se on haahka. Se on sellainen saariston sielu, ilman sitä olisi aika hiljaista.

Lähteet: YLE Uusimaa