1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Lämpökameralla paljastuvat kaukolämpöverkon vuodot

Helsingissä kartoitetaan kaukolämpöverkon kuntoa niin maanpäältä kuin yläilmoista. Lämpökamerakuvauksista helikopterin avulla kehitetään menetelmää vanhenevan lämpöverkon vuotojen havaitsemiseen.

tiede
Ilmasta otettu lämpökamerakuva.
Helsingin energia

Helsingin kaukolämpöverkkoa kuvataan kevään aikana lämpökameralla helikopterista. Näin saaduista kuvista koostetaan päivitettävä digitaalinen lämpökuvakartta koko verkosta.

Tässä lähdettiin kokeilemaan liittämään lämpökameran ilmakuvat olemassaolevaan verkkokarttaan joka on web-pohjainen. Nappia painamalla löytyvät sitten myös lämpökuvatiedot tulevaisuuden seurantaa varten, ja näin nähdään tapahtuuko muutoksia, kertoo kunnossapitosuunnittelija Juho Toikka Helsingin Energiasta.

Ei suuria ongelmia

Helsingin energian mukaan kaupunkia ei kuitenkaan uhkaa putkiremontti, vaan kaukolämpöverkko on siinä kunnossa kun sen tuleekin olla. Korjauksia tehdään koko ajan ja verkostoa perusparannetaan, mutta sellaista ei ole näköpiirissä, että pitäisi tehdä sellaista isoa kertaremonttia kuin taloyhtiöiden putkiremontit, korostaa Toikka.

Helsingin asukkaat ja kesävieraat voivat varautua siihen että katuja avataan jälleen kun kesä tulee.

Kaukolämpökauppa on sujunut hyvin, ja sen siivellä kehitetystä kaukojäähdytyksestä odottaa kaupunki tulevaisuuden hittituotetta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi