Obama julkisti Afganistan-strategiansa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julkistanut strategiansa Afganistanin rauhoittamiseksi. Tavoitteena on tuhota al-Qaida- ja Taliban-kapinalliset sekä Afganistanissa että Pakistanissa. Obaman mukaan tiedusteluraportit osoittavat, että al-Qaida suunnittelee iskuja Yhdysvaltoja vastaan Pakistanista käsin.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisia sotilaita Afganistanissa.
YLE

Obaman strategiaan kuuluu sekä Afganistanissa olevien joukkojen lisääminen että siviilipuolen jälleenrakennukseen panostaminen.

Obama ilmoitti lähettävänsä Afganistaniin 4 000 sotilasta lisää kouluttamaan Afganistanin omia joukkoja. Jo aiemmin hän on ilmoittanut lähettävänsä Afganistaniin 17 000 sotilasta nykyisten 38 000:n lisäksi.

Painopistettä Afganistanissa siirretään maan omien joukkojen kouluttamiseen, jotta ne voivat ottaa vastatakseen maan turvallisuudesta, kun Yhdysvaltain joukot lähtevät. Obama lupaa myös lisätä Afganistanille annettavaa siviilipuolen apua, muun muassa lähettää satoja asiantuntijoita auttamaan infrastruktuurin rakentamisessa.

Samalla Obama korosti, että islamistikapinalliset on kitkettävä myös Pakistanin maaperältä, ja Pakistan tarvitsee Yhdysvaltain apua.

Obama kehotti kongressia hyväksymään yli miljardin euron vuotuisen lisäavun Pakistanille seuraavien viiden vuoden ajalle. Talousavun toivotaan edistävän Pakistanin vakauttamista.

Vastineeksi Yhdysvallat odottaa, että Pakistan sitoutuu al-Qaidan ja sen liittolaisten juurimiseen Pakistanin maaperältä.

Obama varoitti, että al-Qaida uhkaa tuhota Pakistanin sisältäpäin, ja sen kukistaminen on avain Pakistanin hallituksen vahvistamiseen.

Obama haluaa tukea myös muilta mailta

Obama toivoi myös muilta mailta lisää joukkoja, tukea jälleenrakennukselle sekä diplomaattista tukea taistelussa terroristiverkosto al-Qaidaa vastaan.

Hän sanoi haluavansa muodostaa uuden Afganistanin-yhteysryhmän, johon kuuluisi Yhdysvaltain Nato liittolaisia sekä Keski-Aasian maat, Persianlahden maat ja Iran, Venäjä, Intia ja Kiina.

"Afganistan entistä vaarallisempi"

Esitellessään strategiaansa Obama sanoi, että tilanteesta Afganistanissa on tullut entistä vaarallisempi.

Hän huomautti, että Taliban syrjäytettiin vallasta yli seitsemän vuotta sitten, mutta sota jatkuu, kapinalliset pitävät hallussaan osia Afganistanista ja Pakistanista ja kapinallisten hyökkäykset ulkomaisia ja Afganistanin hallituksen joukkoja vastaan ovat lisääntyneet.

Obama korosti, ettei maailmalla ole varaa antaa Afganistanin ajautua kaaokseen eikä al-Qaidan toimia vapaasti. Hän myös vakuutti, ettei Yhdysvallat ole Afganistanissa kontrolloidakseen maata, vaan kukistaakseen al-Qaidan.

Kapinalliset toimivat usein Pakistanin maaperältä. Obaman mukaan Afganistanin ja Pakistanin raja-alueesta on tullut yhdysvaltalaisille maailman vaarallisin paikka ja kyseessä on myös maailman turvallisuus.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset