1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hurmuri-keisari saapui Porvooseen 200 vuotta sitten

Maaliskuun lopulla vuonna 1809 Suomessa elettiin historiallisia hetkiä. Venäjän keisari Aleksanteri I saapui 200 vuotta sitten Porvooseen, ja Suomen siirtyminen Ruotsin vallan alta osaksi Venäjää sai vahvistuksensa valtiopäivillä. Valtiopäivien avajaisista tulee lauantaina kuluneeksi tasan 200 vuotta.

Kotimaan uutiset
Keisari Aleksanteri ensimmäinen  seisoo säätyjen edessä Porvoossa 1809.
Emanuel Thelning / Otava

Porvoossa juhlitaan 200-vuotismuistoa muun muassa Laulu Suomelle -draamalla, joka näytetään lauantaina YLE:n TV1:ssä. Ohjelma näyttää, kuinka kaupunki täyttyi valtiopäivillä keisarillisesta loistosta. Tanssilattialla pyörähteli myös keisari.

- Kyllä hän oli tällainen hurmurikeisari, jos tätä sanaa voi nyt käyttää. Hänen tarkoituksenaan oli voittaa suomalaiset puolellensa. Koska Suomi oli vallattu, oli myös voitettava suomalaisten mielet. Hurmaaminen ja valtiopäivät olivat osa rahoituspolitiikkaa, kertoo Aamu-tv:ssä perjantaina vieraillut akateemikko Päiviö Tommila.

Oman valtion rakentaminen alkoi

Valtiopäivien myötä Suomesta tuli Venäjän itsehallinnollinen osa ja suurruhtinaskunta.

- Ne asiat, jotka eivät Suomelle kuuluneet olivat ulkopolitiikka ja yleinen sotilaspolitiikka. Kaikki muut asiat hoidettiin sitten Suomessa, sanoo Päiviö Tommila.

Keisari Aleksanteri I sanoi Suomen nousevan kansakuntien joukkoon. Valtiopäivien tarkoituksena oli saada suomalaiset mukaan rakentamaan omaa maatansa: Suomesta tuli muun muassa oma taloutensa, joka sai pitää itse rahalliset tulonsa.

- Suomalaistenkin pyrkimyksenä oli saada aikaan rauha ja sellaiset olot, jotka olisivat kelvollisia heille. Toiset saattoivat ajatella, ettei Suomi kuitenkaan välty Venäjän vallalta, arvioi Tommila valtiopäivien merkitystä.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Ämmälä

Lue seuraavaksi