Saksalainen sarjamurhaaja olikin vanupuikko

Saksan poliisi on joutunut noloon asemaan, kun mm. Haamumurhaajaksi ja Naiseksi ilman kasvoja nimitetty sarjamurhaaja onkin paljastunut saastuneeksi vanupuikoksi. Olematonta rikollista on etsitty turhaan vuosikausia.

Ulkomaat

Haamunaista on epäilty yli 40 rikoksesta aina murroista raakaan poliisimurhaan. Rikospaikoilta on löytynyt aina saman, ilmeisesti Itä-Euroopasta syntyisin olevan naisen dna-jälkiä.

Poliisia on kummastuttanut naisen laaja toimintakenttä: hän näyttää liikkuneen niin Lounais-Saksassa kuin Ranskassa ja Itävallassakin.

Rikostutkijoita alkoi lopulta epäilyttää, kun naista ei löytynyt. Muutama päivä sitten epäilyille tuli varmistus, kun saksalaiset tutkijat saivat vanupuikolla esiin hiiltyneestä miehen ruumiista vain haamunaisen geneettistä perimää. Tutkijat kokeilivat jälkien etsintään vielä toisen valmistajan vanupuikkoa, ja siitä saadussa näytteessä ei haamumurhaajasta ollut jälkeäkään.

Saksan poliisi onkin joutunut myöntämään, ettei salaperäistä naisrikollista ole olemassakaan. Rikospaikkatutkijoiden käyttämät baijerilaisyhtiön vanupuikot eivät olleetkaan puhtaita.

Saksan rikostukijoiden liiton puheenjohtajan Bernd Carstensenin mukaan rikospaikoilla käytettävistä välineistä pitää laatia kokonaan uudet ohjeet, jotta vastaava ei toistuisi. Toisaalta puikot valmistanut yhtiö muistuttaa, ettei vanupuikkoja ole Saksassa tähänkään asti pidetty sopivina dna:n etsimiseen rikospaikalta.

Dna-jäljen jättäjää etsitään nyt vanupuikkoyhtiön itäeurooppalaisien pakkaajien joukosta sekä vanun toimitusketjusta. Ihminen onkin patologi Marc Benecken mukaan suurin riski.

Berliinin Charité-sairaalassa työskentelevä Benecke sanoo nähneensä tapauksia, joissa steriileissä oloissa työskentelevät ihmiset ovat rapsutelleet päätään kumihansikkaan peittämällä kädellä ja jatkaneet töitä. Yskinyt, aivastanut tai päätään hansikoidulla kädellä pyyhkäissyt pakkaaja onkin todennäköisin vaihtoehto puikkojen saastuttajaksi, mutta tutkimukset on ulotettu myös vanun Baijeriin toimittaneeseen kiinalaisyhtiöön ja sen neljään alihankkijaan.

Haamunaisen paljastuminen likaantuneiksi vanupuikoiksi on Saksan poliisihistorian pahimpia tutkinnan töppäyksiä. Olemattoman rikollisen etsintään on käytetty tuhansia ylityötunteja ja iso tukku rahaa. Surullisinta kuitenkin on se, että yli 40 rikoksen tutkinnassa pitää palata taas lähtöruutuun.

Lähteet: YLE Uutiset / Elina Ravantti, Berliini