Kansanmurhasta epäillyn tapauksesta lisätutkinta

Kansanmurhasta epäillyn ruandalaismiehen tapauksen ratkaisu viivästyy edelleen. Puolustusasianajaja Ville Hoikkala sanoo, että miestä vastaan käytettyviä todistustietoja on saatu kiduttamalla ja jutussa on aloitettava lisätutkinta. Puolustus aikoo myös hakea lähiaikoina vangitun vapauttamista.

Kotimaa
Kansanmurhassa surmansa saaneiden kalloja.
Ruandan kansanmurhassa surmansa saaneiden kalloja muistonäyttelyssä Ntaraman katolisessa kirkossa Kigalin lähellä vuonna 2004EPA/Stephen Morrison

Pappina toiminut mies on ollut vangittuna Suomessa lähes kaksi vuotta ja tapauksen syyteharkinnan määräaika menee umpeen ensi tiistaina. Valtiosyyttäjä on anonut käräjäoikeudelta syyteharkintaan lisäaikaa.

Jutun tutkintaa johtava keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren sanoo kuitenkin, että puolustuksen esittämät seikat on jo otettu tutkinnassa huomioon eikä tapaukseen liity dramatiikkaa. Elfgrenin mukaan esitutkinta jatkuu ja viime kädessä tuomioistuin arvioi osapuolten aineiston painoarvon. Hän arvioi, että tutkinta saadaan valmiiksi ennen kesää.

Suomi on aiemmin päättänyt, ettei se palauta Suomen lain mukaisesta joukkotuhonnasta epäiltyä ruandalaismiestä kotimaahansa. Ruanda oli pyytänyt 57-vuotiaan miehen palauttamista, koska tätä epäillään myös Ruandassa kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kansanmurhasta epäilty mies saapui Suomeen vuonna 2003, ja hän haki täältä turvapaikkaa. Mies on toiminut babtistipappina Vaasassa ja Porvoossa.

Lisätutkinnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Nelosen uutiset.

Asianajaja: Poliisin aineisto uuteen valoon

Puolustusasianajaja Ville Hoikkala sanoo, että poliisin keräämä aineisto joutuu uuteen valoon, koska huomattava osa siitä on entisten vankien lausumia.

Hoikkala sanoo tavanneensa Afrikassa entisiä ruandalaisvankeja, jotka ovat nähneet, kuinka tietoja on saatu kiduttamalla. Hänen mukaansa tiedot ovat luotettavia. Hän huomauttaa myös, että Suomi on mukana kidutuksenvastaisessa sopimuksessa, jonka mukaan kiduksella saatua aineistoa ei saa käyttää oikeusprosessissa.

Lähteet: YLE Uutiset