1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarasvatin hiekkaa voitti Sarjakuva-Finlandian

Tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-palkinnon on voittanut ekologinen trilleri Sarasvatin hiekkaa. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. Risto Isomäen, Petri Tolppasen ja Jussi Kaakisen sarjakuva perustuu Isomäen samannimiseen kirjaan, joka oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005.

Kuva: Tammi

Alun perin Aamulehden sunnuntailiitteessä ilmestynyt sarjakuva julkaistiin albumina yhtäaikaa suomeksi ja englanniksi. Samalla siihen lisättiin materiaalia. Käsikirjoittaja Petri Tolppasen mukaan lisämateriaali saa tarinan istumaan paremmin sarjakuva-albumin muotoon.

- Suurin osa lisäyksistä on tehty sarjakuvan loppupuolelle, missä asioiden kulusta kerrotaan nyt vähän tarkemmin. Kerrontaa on väljennetty, että sarjakuva toimisi paremmin kertalukemalta, Tolppanen kertoo.

Vuoden 2009 Sarjakuva-Finlandian voittajan valitsi näyttelijä Seela Sella. Hän teki valintansa kymmenen finalistin joukosta, jotka nelihenkinen valintalautakunta valitsi kaikkiaan 57 ehdokkaan joukosta. Viime vuonna Suomessa julkaistiin noin 80 sarjakuva-albumia.

Järjestyksessään toinen Sarjakuva-Finlandia jaettiin perjantaina Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä.

- Sarjakuvan merkitystä edelleen monella tavalla aliarvioidaan aika hölmölläkin tavalla Suomessa. Totta kai mä arvostan sarjakuvaa hyvin korkealle, koska se on ihmiskunnan historiassa ollut aina hyvin merkittävä taidemuoto, se on edelleen merkittävä muoto sellaisenaan, se on tietysti tällainen hirveän keskeinen linkki romaanikirjalalisuuden ja elokuvan ja romaanikirjallisuuden ja tietokonepelimaailman välillä, Isomäki kommentoi.