1. yle.fi
  2. Uutiset

Hoitajien reseptioikeus närästää Lääkäriliittoa

Pitkään valmistella ollut uudistus hoitajien oikeus lääkkeiden määräämiseen herättää närää Lääkäriliitossa. Muutos antaisi terveyskeskuksissa työskenteleville hoitajille luvan reseptin uusimiseen silloin, kun lääkäri ei ole estänyt lääkkeen uusimista.

Kotimaan uutiset
Lääkäri kirjoittaa reseptin
Tiina Karjalainen / Yle

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo lähes koko lääkärikunnan vastustavan sairaanhoitajille suunnitteilla olevaa lääkkeenmääräämisoikeutta.

- Lääkäriliitossa olemme nähneet niin, että tähän ei ole aitoa medisiinistä tarvetta. Syyt ovat jotkut muut kuin lääketieteelliset, Pälve painottaa.

Hänen mielestään ensisijaisesti on pidettävä huolta potilasturvallisuudesta, mikäli lääkkeenmääräämisoikeuteen tulee tulevaisuudessa muutoksia.

- Vastuuta potilaan hoidosta ei voi eikä pidä jakaa vaan se täytyy olla vastaavan lääkärin ohjeistuksen ja valvonnan alla, kun tämä hoitaja sitten käyttää oikeuttaan ja saatuaan siihen asianmukaisen koulutuksen, Pälve linjaa.

Tehy odottaa uudistuksen etenemistä

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelman mukaan reseptien uusimisoikeuden saaminen edellyttää hoitajalta lisäkoulutusta ja pitkää työkokemusta. Lisäopintoihin kuuluisi muun muassa farmakologian opintoja.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestön Tehyn kehittämisyksikön johtaja Tarja Honkalampi luottaa sairaanhoitajien taitoihin ja haluun oppia uutta.

- Minä en näe, että tässä on sen suurempaa riskiä kuin lääkäreiden ja hammaslääkäreidenkään kohdalla. Kun potilas saa jotain hoitoa, niin hoitoon liittyy joskus pienempi ja joskus suurempi riski. Minusta riski on ihan yhtä suuri riippumatta siitä, kuka näistä ammattihenkilöistä se on.

Honkalammen mukaan lääkkeenmääräämisoikeus edellyttää luonnollisesti pitkää työkokemusta ja koulutusta, joka on hänen mielestään avainasemassa pohdittaessa sairaanhoitajien valmiuksia uuteen tehtävään.

Honkalampi sanoo, että Tehyssä uudistusta on odotettu pitkään vaikka kaikkia hoitajia lääkkeenmääräämisoikeus ei tule koskemaan.

- Paikoissa joissa on erilaisia hoitajien vastaanottoja, niin tilanne koetaan aika turhauttavana. Selvissä tapauksissa, missä potilaan pitää odottaa, että lääkäri tekee reseptin. Kyllä ihmiset näissä tapauksissa näkevät sen hyvin tarpeellisena ja siinä mielessä ovat halukkaita lisäkoulutukseen, Honkalampi kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa eduskunnalle uudistusta koskevat lakiesitykset toukokuun lopussa ja niiden odotetaan tulevan voimaan ensi vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen

Lue seuraavaksi