Muotikaupan kilpailu on kiristynyt

Haasteita muotikaupalle tuo myös taloudellinen tilanne. Keskustan toinen suuri tavaratalo laajensi tilojaan vuodenvaihteessa ja Skanssin kauppakeskukseen on tulossa paljon uusia muotiliikkeitä.

vaatteet
Kevätmuodissa hehkuvat raikkaat värit.
Yle / Minna Rosvall

Naisten pukeutuminen ja asusteet muodostavat kolmanneksen suurten tavaratalojen myynnistä. Wiklundilla laajennus on kannattanut. Myyntiluku on kaksinumeroinen, kun koko alan myynti on kasvanut kaksi prosenttia. Tavaratalon johtaja Anni Rasilainen on tyytyväinen.

- Valikoiman elävänä pitäminen niin, että se vastaa asiakkaiden odotuksia, on meille haaste.

Stockmannilla myynti oli viime vuonna samaa tasoa kuin ketjussa keskimäärin. Tavaratalon johtaja Jouko Pitkänen myöntää, että haasteita riittää.

- Viime vuoden aikana kokonaisuutena vähittäiskaupassa tapahtui Turun ympäristössä hyvin merkittäviä markkinatilanteen muutoksia. Tämän vuoden puolella markkinatilanne kiristyy. Kova kisa käydään ja pinnalla halutaan pysyä.

Taantuma ei vielä näy myynnissä

Taantuman vaikutus ei vielä näy myynnissä, mutta jotain kertoo se, että molemmat talot yrittivät vauhdittaa myyntiä helmikuussa kuponkikampanjoilla. Edullisemmat tuotteet käyvät nyt kaupaksi, mutta liekö laman syytä myös ne kaikkein kalleimmat. Ylen Turun toimituksen tavoittamista asiakkaista jotkut jatkavat muotivaatteiden ostamista lamasta huolimatta. Toiset hakevat uusilla vaatteilla parempaa mieltä. Joidenkin mielestä taantuma järkevöittää ostamista.

Tavaratalojen johtajat uskovat, että keskustan liikkeiden vetovoima pitää. Toisaalta naispuoliset asiakkaat marssivat varmasti ainakin aluksi Skanssin uusiin muotiliikkeisiin.

Kevätmuodissa hehkuvat kirkkaat värit

Koralli, keltainen ja oranssi värittävät tänä vuonna kevätpukeutumista. Esimerkiksi laukuissa jotkut värit näyttävät jo melko räikeiltä. Laukku saa olla räväkkä , vahvistaa pukeutumisneuvoja Jaana Salminen Sokos Wiklundilta.

- Kevät on kiva aloittaa sillä laukulla. Ehkä sitä keltaista ja oranssia laitetaan myöhemmin päälle.

Keltainen oli muotiväri maailmalla jo vuosi sitten, mutta nyt vasta se rantautui Suomeen. Keltaista on jo ostettu paljon. Muodikkain väri on kuitenkin koralli, ja limenvihreää ja omenanvihreää on jo ollut kaupoissa alkukeväästä asti.

Vaatteet lajitellaan merkeittäin

Suomalaisissa vaatekaupoissa on yleistynyt viime vuosina asujen lajittelu merkkien mukaan. Pukeutumisneuvoja Jaana Salminen kertoo, että tämä ei miellytä kaikkia. Joidenkin asiakkaiden on vaikeaa löytää sopivaa vaatetta, kun samantyylisiä vaatteita on monessa kohteessa. Salminen uskoo, että asiakkaat tottuvat tähän vähitellen. Hän rohkaisee kysymään apua myyjiltä.

- Toisaalta onhan selvää, että eri merkeillä on eri mitoitukset. Me pukeutumisneuvojat olemme hakeneet joillekin asiakkaille valmiiksi vaatteita, jotka ovat oikean kokoisia.

Isot kukat ja kuviot

Isot ja pienet kukkakuviot tuovat tämän kevään muotiin häivähdyksen 1970-luvulta. Erikokoisia kuvioita on niin paljon, että jokaiselle pitäisi löytyä mieleinen. Toisaalta merimiestyyliä ja pallokuoseja löytyy myös. Trendikkäin asukokonaisuus muodostuu monista elementeistä. Pukeutumisneuvoja Jaana Salminen neuvoo valitsemaan leveälahkeiset farkut, t-paitahihapituisen neuleen tai liivin ja laittamaan alle pitempihihaisen trikoonpaidan. Isot korut kruunaavat kokonaisuuden.

- Kannattaa käyttää isoja koruja tänä keväänä ja paljon. Nyt pitää olla monet helmetkin kerrallaan päällä, ei pelkästään yhdet, opastaa Salminen.

Ballerinat ja tennarit

Muodikas pukeutuja tarvitsee tänä keväänä ainakin kahdet jalkineet - ballerinat ja tennarit. Ballerinat ovat olleet muodissa jo monta vuotta, mutta tänä keväänä väriskaalassa on räväköitä vaihtoehtoja. Fosforipinkit ballerinat ovat häikäisevät.

- Se vaatii ehkä rohkeutta laittaa nämä kaulaan. Ne voi laittaa, jos on esimerkiksi samanvärinen koru kaulassa. Sitten valikoimissa on raskaampia remmikenkiä. Purjehduskengät myötäilevät jokakeväistä purjehdusmuotia. Vanhaa hyvää kumitossua on myös paljon - varrellisena ja ilman.

Rohkeutta pukeutumiseen

Pukeutumisneuvoja Jaana Salminen kannustaa asiakkaita rohkeaan pukeutumiseen. Hän toivoisi näkevänsä Turun kaduilla kirkkaita värejä ja esimerkiksi rohkeita lierihattuja. Ikä ei myöskään enää vaikuta niin paljon pukeutumiseen kuin ennen. 60 - 70 -vuotias voi pukeutua nuorten muodin mukaisesti, kunhan siinä on joku raja. Oma tyyli ratkaisee, haluaako muotia vai klassista. Bisnespukeutumiseenkin voi hakea kirkkaita väriä esimerkiksi paitapuseroiden avulla.

Lähteet: YLE / Minna Rosvall