1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisesta vuohesta todettiin scrapie-tautia

Eteläsuomalaisella vuohella on todettu ensimmäistä kertaa scrapie-taudin epätyypillinen muoto. Maailmalla tautia on tavattu yksittäisinä tapauksina muutamia. Sen ei ole todettu tarttuvan ihmiseen.

Scrapie-taudin klassinen muoto on yleinen pienten märehtijöiden keskuudessa. Suomalaisvuohissa sitä on tavattu kahdesti tällä vuosituhannella. Scrapien epätyypillistä muotoa on todettu Suomessa kerran aikaisemmin lampaassa vuonna 2006.

Scrapie on lampailla ja joskus vuohilla esiintyvä keskushermostotauti. Se kuuluu TSE-aivorappeumatauteihin, joista tunnetuin on naudoilla esiintyvä BSE- eli hullun lehmän tauti.

Scrapien ei tiedetä koskaan tartuneen ihmiseen. Eviran ylitarkastajan Sirpa Kiviruusun mukaan tapauksia on todettu viime vuosina aikaisempaa useammin, sillä BSE-tartuntatapausten jälkeen testauksia on tehty enemmän.

Viime vuonna Euroopan unionissa yli 800 000 testatusta lampaasta ja 270 000 vuohesta paljastui yli 3 500 scrapie-tapausta. Samaan aikaan Suomessa testattiin yhteensä 3 500 lammasta ja vuohea.

Taudin epätyypillisen muodon tartuntamekanismeja ei tunneta. Se aiheuttaa eläimelle liikehäiriöitä. Varmuudella taudin voi todeta vasta eläimen kuoltua.