yle.fi-etusivu

Pakolaislapset saavat turvan Suonenjoelta

Suonenjoelle Vanhanmäen toimintakeskukseen saapuu tänään keskiviikkona kymmenen somalipakolaisen ryhmä. Pakolaiset ovat 13 - 15-vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Suonenjoki

Lapset ovat tähän asti olleet Kotkan, Turun ja Espoon vastaanottokeskuksissa ylipaikoilla. Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjois-Savon piiri on palkannut kymmenen uutta työntekijää pitämään heistä huolta.

Ohjaajaksi Vanhamäelle haki 60 ihmistä, mikä yllätti Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Pirkko Helanderin.

- Hakijat olivat niin hyviä kaikki, että kun seuraavat lapset tulevat, niin olemme jo haastatelleet heitä hoitamaan tarvittavat ihmiset, Helander arvelee.

Uusia lapsia toivotaan tulevan tämän vuoden aikana. Suonenjoelle tulee vain alaikäisiä asukkaita, koska Vanhamäki on Mannerheimin lastensuojeluliiton pyörittämä.

Yhdessäolon opettelua

Työntekijät ovat valmistuneet hyvin ensimmäisten pakolaislasten vastaanottoon.

- Meillä on täällä iloinen meininki. Olemme tehneet paljon suunnitelmia, mitä lasten kanssa voisimme tehdä, kertoo Helander.

Kaikki alkaa kuitenkin perusteista. Suonenjoella ei etukäteen tiedetty lasten taustoista juuri mitään. Opetus alkaa hyvin rauhallisesti, koska kukaan ei tiedä, osaavatko nuoret lukea tai kirjoittaa edes omalla kielellä.

- Ensinnän me näytämme paikat ja kerromme kaiken hyvin selkeästi suomenkielellä. Siitä se yhdessä eläminen ja arjen opettelu alkaa pikkuhiljaa, Helander sanoo.

Lähteet: YLE Savo

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kathy Griffin

Koomikko Kathy Griffin roikotti kuvassa Trumpin päätä ja menetti kaikki työnsä – nyt hän elää uransa parasta aikaa

Myrkytys

Hopeaveden vakavat oireet herättivät viranomaiset – Professori: ilmiöstä huolestuttu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla

Linnan juhlat

"Se oli todellinen läheltä piti -tilanne"

Valtakunnan ykköskoiran Lennun henkilääkärin kutsu Linnan juhliin meni väärään osoitteeseen

Sote-uudistus

Kokoomuksen sotevahti Risikko pyytää malttia: Jos kaikki ulkoistukset toteutuvat, sote-järjestelmästä tulee sekava