1. yle.fi
  2. Uutiset

Eiffeltorni saa uuden maalipinnan

Kevään tullen saa Pariisin kuulu maamerkki Eiffeltorni jälleen uuden säväyksen. Seitsemän vuoden välein Eiffeltornin jokainen palkki, mutteri ja pulttikin maalataan - käsin.

kulttuuri
Valjailla kiinni oleva mies maalaa Eiffeltornia.
TF1

Tällä kertaa uudessa maalipinnassa on mukana eurooppalainen tuulahdus: 25-henkinen maalausryhmä tulee Kreikasta ja Romaniasta ja erikoismaalikin on norjalaisen yhtiön valmistamaa. Maalausprojekti maksaa yhteensä neljä miljoonaa euroa.

Maalaustyö tehdään käsin, joten työhön kuluu 1,5 vuotta. Työhön on varattu yli 60 tonnia erityistä "Eiffeltornin ruskeaa" maalia ja 50 kilometriä kiipeilyköysiä. Maalarit käyttävät yhä pieniä pyöröharjoja, jollaisilla torni alun perinkin maalattiin.

Torni on aiempina vuosina saanut punaisen, oranssin ja keltaisenkin väriasun. Nykyinen ruskea väri - jonka sanotaan parhaiten korostuvan Pariisin taivaanrantaa vasten - sillä on ollut vuodesta 1968.

Eiffeltorni valmistui Pariisin vuoden 1889 Maailmannäyttelyyn, joka ajoitettiin Ranskan vallankumouksen satavuotisjuhlaan. Se oli maailman korkein rakennus vuoteen 1929.

Nykyisin Eiffeltorni on yksi Ranskan ja koko maailman suosituimmista turistikohteista, viime vuonna vierailijoita oli seitsemän miljoonaa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi