Lapsen houkuttelu seksiin aiotaan kieltää lailla

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä pyritään kitkemään tiukentamalla lainsäädäntöä. Oikeusministeriö suunnittelee lakiuudistusta, joka tekisi rangaistavaksi lapsen viekoittelun seksuaaliseen kanssakäymiseen. Nykyisin rangaistavaa on seksi lapsen kanssa sekä sen yritys.

Kotimaa
Poliisi istuu tietokoneen näytön äärellä virka-asussaan.
YLE

Helsingin poliisi paljasti viime viikolla laajan lapsiseksirikosten sarjan. Kolmen nelikymppisen miehen epäillään käyttäneen hyväksi yli 60:tä lasta ympäri Suomen. Miehet houkuttelivat lapsia netin välityksellä muun muassa näyttämään itseään. Osaa lapsista miehet myös tapasivat ja käyttivät fyysisesti hyväkseen.

Uuden, pikapuolin valmisteille laitettavan lain mukaan, näitäkin miehiä voitaisiin tulevaisuudessa rangaista myös niistä yhteydenotoista, joilla miehet rakensivat itselleen luottamusta hyväksikäyttämiensä lasten silmissä. Niin kutsuttu Grooming-laki olisi rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan tervetullut, joskaan ei välttämätön.

- Suomen lainsäädäntö on nyt jo melko hyvä. Voimme nykyisinkin puuttua tapauksiin lähes yhtä hyvin, mutta ei uudesta laista haittaakaan ole. Jos sillä pelastetaan muutama lapsi joutumasta seksuaalirikosten uhriksi, niin silloin se on jo tehnyt tehtävänsä, Tolvanen sanoo.

Euroopan laajuinen hanke

Grooming-lain on tarkoitus tulla voimaan koko Euroopan alueella. Useat maat allekirjoittivat viime vuonna Euroopan neuvoston yleissopimuksen asiasta. Nyt myös Euroopan parlamentti on kehottanut EU-maita päivittämään lakejaan lasten seksuaalisen houkuttelun estämiseksi.

Tällä hetkellä Suomessa seksuaalinen kanssakäyminen lapsen kanssa sekä sen yritys on rangaistava teko, mutta Grooming-laki tekisi rangaistavaksi myös lapsen viekoittelun seksuaaliseen kanssakäymiseen. Ylikomisario Kari Tolvanen pelkää, että käytännössä uutta rikosta olisi vaikea näyttää toteen.

- Millä pystymme näyttämään ihmisen aikomuksen toteen, eli sen mitä rikoksesta epäillyn päässä liikkuu.

Tolvanen pitääkin uutta lakia lähinnä ennaltaehkäisevänä normina, jonka avulla rikollinen tietää itse, että nyt hän tekee jotain väärin. Uuden lain valmistelut aloitetaan huhtikuussa.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen