1. yle.fi
  2. Uutiset

Nefertitin patsaan alta paljastui toiset kasvot

Muinaisen egyptiläisen kuningattaren Nefertitin muotokuvapatsas kätkee alleen toiset kasvot. Saksalaisten tutkijoiden suorittama kerroskuvaus paljasti kivisen muotokuvan vain millimetrin verran tunnetun patsaan kipsipinnan alla.

kulttuuri
Nefertitin muotokuva
Stephanie Pilick / EPA

Nefertitin kasvojen alta paljastunut kiviveistos on lopullisen teoksen tavoin yksityiskohtainen muotokuva. Aiemmin on kuviteltu, että muotokuvan alta löytynyt kivi olisi vain tuki itse veistokselle.

Kahden veistoksen erot viittaavat siihen, että kuninkaalliset kuvanveistäjät vaadittiin parantelemaan kuningattaren kuvaa. Nyt paljastuneella kivisellä Nefertitillä on muun muassa ryppyjä suupielissä ja kyhmy nenässä.

Tutkijoiden mukaan myöhempi muotokuva on todennäköisesti ollut piirteiltään aiempaa hyväksytympi. He kuitenkin huomauttavat, ettei uutta muotokuvaa voida kuvauksen tulosten perusteella pitää kauneussyistä parannettuna.

Varhaisempi veistos ei ole paljastunut aiemmissa kuvauksissa, koska teknologia on ennen mahdollistanut patsaiden pinnan alle kaivautumisen vain noin viiden millimetrin kerroksissa.

Egyptologi Ludwig Borchardt löysi Nefertitin muotokuvan vuonna 1912. Tätä nykyä veistos sijaitsee Berliinin Altes Museumissa. Lokakuussa se siirretään remontin jälkeen uudelleen avautuvaan Neues Museumiin.

Farao Akhenaten ja kuningatar Nefertiti hallitsivat Egyptiä noin 3 300 vuotta sitten.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi