1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni kunta venyttää laittomasti toimeentulotuen maksamista

Yhä useammat kunnat rikkovat lakia toimeentulotuen jakamisessa. Tuen tarvitsijoiden määrä on paisunut niin, että ihmiset joutuvat sinnittelemään tukijonoissa vailla rahaa jopa neljä viikkoa. Myös oikeusasiamiehen saamat valitukset toimeentulotuesta ovat lisääntyneet selvästi puolen vuoden aikana.

Kuva: YLE / Arttu Horttanainen

Laki tuntuu olevan pelkkää paperia niiden tuhansien ihmisten elämässä, jotka odottelevat viikkokausia viipyvää toimeentulotukea.

Vaikka rahojen ja tuen olisi oltava tarvitsijansa pussissa seitsemän arkipäivän kuluessa, yhä useammat kunnat venyttävät toimeentulotuen maksua. Syitä ja selityksiä on useita. Toiset vetoavat tietokoneongelmiin, toiset taas yhtäkkiä paisuneeseen tuen tarvitsijoiden määrään.

Vasemmanpuoleisesta halvauksesta kärsivä, pyörätuolissa istuva turkulainen Ari Stålberg on yksi odottajista. Pian on kulunut neljä viikkoa ilman rahaa.

- Minua käskettiin hakemaan EU:n leipäkasseja Pelastusarmeijalta tai seurakunnilta. Kun ei yhteiskunta tue, niin käsketään menemään kirkkoon tai uskovaisten piiriin. En pääse pyörätuolilla mistään ylös ja kaikki on portaiden päässä, Stålberg kertoo.

Synkin tilanne Itä-Suomessa

Ari Stålberg ei ole yksin, vaikkei kohtalotovereiden olemassaolo lohduta. Talouden syöksykierteessä uusia sosiaalitoimiston asiakkaita odottelee joka puolella maata. Vaikka kunnista tilanne on maan pahimpia juuri Turussa, lääneittäin synkimmältä näyttää Itä-Suomessa, missä yhteensä kymmeneltä kunnalta odotetaan selvitystä toimenpiteistä ruuhkien purkamiseksi.

Myös esimerkiksi Oulussa laittomat jonot kasvavat. Lapin läänissä paha tilanne on Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä.

Viimeisen turvan myöhästyminen aiheuttaa yhä useammalle puutetta, sillä vuodenvaihteen jälkeen odottajien jonot ovat kasvaneet selvästi.

Myös oikeusasiamiehelle tehdyt valitukset ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen puolen vuoden aikana.

Miksi Turku rikkoo lakia?

Turun sosiaali- ja terveystoimen tulosaluejohtaja Leila Visa puolustelee oikeusasiamiehen patisteluja useasti saanutta Turkua.

- Meillä on ollut ongelmia atk-järjestelmän kanssa, se on toiminut tavallista hitaammin. Lisäksi hakemuksia on tullut enemmän.

Toimittajan esittämään kysymykseen siitä, miksi Turku ei noudata lakia, Visa vastasi seuraavasti.

- Viime vuonna kyllä päästiin jopa nollan päivän käsittelyaikoihin. Tänä vuonna käsittelyajat ovat valitettavasti pidentyneet.

Toimeentulotukea hakevat ihmiset eivät jaksa tai osaa yleensä valittaa. Netissä tosin kiertää adressi, jossa asioita vaaditaan oikealle tolalle. Keskustelupalstoilla taas pohditaan rikosilmoituksen tekemistä.

- Olen itse harkinnut, että nostaisin rikosilmoituksen ja haastaisin Turun kaupungin oikeuteen. Sosiaalipuoli mättää nyt niin pahasti, että ihmiset näkevät nälkää, Ari Stålberg sanoo.