1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kajaanin Runoviikoilla Sirkka Turkkaa ja Chydeniusta

Kajaanin Runoviikkojen ensi kesän esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Sirkka Turkka, Heli Laaksonen, Kaj Chydenius ja Sofi Oksanen. Myös Kalevalan juhlavuosi näkyy Runoviikkojen ohjelmassa.

kulttuuri

Avajaisissa 2. heinäkuuta kuullaan Lemminkäisen taruun pohjaava Lotta Wennäkosken sävellys Suka. Lauluyhtye Miniä laulaa Maija Kaunismaan ja Eeppi Ursin säveltämiä Kantelettaren runoja.

Kaj Chydenius solisteineen puolestaan esittää Runoviikoilla Chydeniuksen suomalaisten miesten runoihin säveltämiä lauluja. Tekstejä on Aleksis Kivestä Arto Melleriin. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös Kaj Chydenius 70 vuotta -juhlaseminaari.

Suven runoilija on Sirkka Turkka. Turkka vierailee muun muassa Tuula-Liina Variksen haastattelusarjassa ja Iiro Kajaksen runopitoisessa illanvietossa. Lisäksi Turkan runoja lausuu Runoviikoilla Emilia Pokkinen ja Kirsi-Kaisa Sinisalo on koonnut niistä esityksen Sirkka - lämmin tarina ihmisestä.

Vuoden nuorena lausujana esiintyy viime kesän Veikko Sinisalo -kilpailun voittaja Tuukka Vasama. Paltaniemen Kuvakirkossa esiintyvät muun muassa bassolaulaja Jaakko Ryhänen ja lausuja Liisamaija Laaksonen.

Teatterivierailuja on luvassa useita, Helsingistä, Tampereelta, Seinäjoelta ja Porista. Mukana on Kalevalaseuran tutkijoiden sekä ohjaaja Juha Hurmeen ja Nälkäteatterin luoma esitys Korkeempi kaiku eli 11 puhetta autonomisen Suomen ajalta. Esitys on pidetty aikaisemmin vain kerran, lokakuussa Suomen sodan alkamisen 200-vuotisjuhlassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä.

Yhteistyössä Mäntän kuvataideviikkojen kanssa Kajaanin Kaukametsässä järjestetään Paavo Halosen ja Janne Laineen teosten näyttely. Vastineeksi yksi Runoviikkojen esiintyjistä, Risto Ahtia, vierailee Mäntän kuvataideviikoilla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi