Malesia saa uuden pääministerin

Malesian pääministeri Abdullah Ahmad Badawi on jättänyt erokirjeensä kuninkaalle. Abdullah on ollut poliittisessa paitsiossa viime vuodesta lähtien, jolloin hallitseva puolue saavutti vaaleissa historiansa heikoimman tuloksen. Hallituksen johtoon astuu seuraavaksi nykyinen varapääministeri Najib Razak.

Ulkomaat

55-vuotias Najib vannoo virkavalansa perjantaina ja hänestä tulee järjestyksessä Malesian kuudes pääministeri. Najib on Britanniassa koulutuksensa saanut taloustieteilijä ja hänen suurimmat haasteensa liittyvätkin talouteen. Häneltä odotetaan syvälle meneviä taloudellisia ja poliittisia uudistuksia hetkellä, jolloin Malesia on luisumassa taantumaan muun maailman tavoin.

Malesia on ollut yksi Aasian taloustiikereistä, mutta ongelmia on kasaantunut ulkomaisten sijoitusten tyrehtymisestä, korruptiosta ja kansanryhmien välien kiristymisestä. Taloutta ja hallintoa kontrolloi keskenään hyvin verkottunut malajieliitti. Muut kansallisuusryhmät - kiinalaiset ja intialaiset - vaativat etnisyyteen perustuvan valtajärjestelmän murtamista. Opposition asema on vahvistunut.

Myös Najibia itseään tahraavat epäilyt hämäräpuuhista. Malesiassa hänen nimensä on yhdistetty puolustusvälinekauppoihin liittyvään lahjontajupakkaan ja mongolialaisen valokuvamallin murhaan.

Poliittiset tarkkailijat pelkäävät, että uusi pääministeri saattaa turvautua koviin otteisiin opposition kanssa. Viime kuussa oppositiota tukevilta internet-sivustoilta kiellettiin raportointi hallitsevan puolueen puoluekokouksesta.

Lähteet: AP, Reuters