1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Caymansaarten veroparatiisi tiedonvaihdon piiriin

Pohjoismaat ja Caymansaaret ovat allekirjoittaneet tiedonvaihtosopimukset Tukholmassa. Sopimukset antavat veroviranomaisille mahdollisuuden saada tietoja verovelvollisten sijoituksista ja tuloista.

Pohjoismaiden viranomaiset uskovat, että sopimuksten voimaantulo saattaa paljastaa veroparatiisiin piilotettuja varoja, joita ei ole ilmoitettu kotimaan verotuksessa.

- Tämä on yksi pohjoismaisen yhteistyön suuria menestyksiä. Vastaavanlaisia sopimuksia pyritään solmimaan muidenkin maiden kanssa, sanoo Ruotsin valtiovarainministeriön valtiosihteeri Ingemar Hansson.

Caymansaarten kansainvälisten rahoituspalveluasioiden ministerin Alden McLaughlinin mukaan sopimukset ovat osoitus Caymansaarten halusta noudattaa kansainvälisiä sääntöjä veroalan avoimmuudesta ja tiedonvaihdosta.

Pohjoismaat ovat jo aiemmin solmineet vastaavanlaisia sopimuksia Mansaaren, Jerseyn ja Guernseyn kanssa. Tulossa on sopimus myös Bermudan kanssa. Myös Brittiläisten Neitsytsaarten, Aruban ja Alankomaiden Antillien kanssa neuvottelut ovat pitkällä.

Veroparatiisien kuriinpistäminen on myös yksi G20-kokouksen tavoitteista.