1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama-jäätelöstä kohu Venäjällä

Venäjällä on noussut kohu suklaa-vaniljajäätelöstä, jota mainostetaan Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa muistuttavalla piirroshahmolla. Ihmisoikeusjärjestöt pitävät mainosta mauttomana.

Kuva: Reuters-tv

Kyseessä on jekaterinburgilaisen jäätelötehtaan viime viikolla myyntiin tuoma Duetto-jäätelö. Sitä mainostetaan tietokoneanimaatiohahmolla, joka muistuttaa presidentti Obamaa. Leveästi hymyilevä hahmo seisoo Yhdysvaltain kongressirakennuksen edessä jäätelön kanssa.

Myyntilause kuuluu "Jokaisen huulilla tumma on valkoista". Mainostoimisto on puolustanut jäätelömainosta sanomalla, että havittelee erikoisuudella huomiota eikä pyri halventamaan ketään.

Ihmisoikeusaktivisti Lev Primashenko pitää mainosta mauttomana ja vaarallisena, sillä hänen mielstään Venäjä on muukalaisvihamielistä henkeä. Ulkomailla mainosta on arvosteltu rasistiseksi.

Jäätelötehdas aikoo tehdä tuotteesta maanlaajuisen Venäjällä. Jekaterinburgin jäätelökauppiaiden mukaan mainoksen mauttomuudesta huolimatta itse jäätelö maistuu asiakkaille.