EKP:n ohjauskorko laski odotuksia vähemmän

Euroopan keskupankki on alentanut ohjauskorkonsa 1,25 prosenttiin. EKP:n neuvosto päätti 0,25 prosenttiyksikön suuruisesta koronlaskusta torstaina iltapäivällä Frankfurtissa. Lasku oli vähemmän kuin markkinoilla odotettiin. Yleisesti ohjauskoron odotettiin laskevan 0,5 prosenttiyksikköä.

talous

Ohjauskorko ei silti ole koskaan aiemmin ollut näin alhaalla Euroopan keskuspankin kymmenvuotisen historian aikana. EKP:n ohjauskorko eli viralliselta nimeltään perusrahoitusoperaatioiden minimitarjouskorko on laskenut noin viidessä kuukaudessa kolme prosenttiyksikköä.

EKP on nyt laskenut ohjauskorkoaan yhtäjaksoisesti kuusi kertaa viime vuoden lokakuusta lähtien. Tuolloin korko oli 4,25 prosenttia, jolle tasolle päättyi kolmisen vuotta jatkunut korkojen nosto vuoden 2005 joulukuusta. Silloin korko oli ehtinyt maata pitkään tasan kahdessa prosentissa.

Euroopan keskuspankkia on toistuvasti moitittu liian hitaasta reagoinnista maailmanlaajuiseen taantumaan. Arvostelijoiden mielestä EKP:n olisi pitänyt huomattavasti nopeammin laskea ohjauskorko nykyiselle tasolleen ja jopa alemmaksi.

Trichet puolusti päätöstä

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet kertoi tiedotustilaisuudessa, että pankilla on tarvittaessa valmius laskea korkoa vielä lisää. Nyt tehtyä koronlaskua Trichet puolusti keskipitkän aikavälin talousnäkymillä. Inflaatio painuu todennäköisesti vain hetkeksi negatiiviseksi ollen kuitenkin suurimman osan ajasta jonkin verran tavoitteena olevan kahden prosentin alapuolella.

EKP:n neuvoston korkopäätös syntyi Trichet'n mukaan pitkän ja syvällisen keskustelun jälkeen. Päätös koronlaskun suuruudesta perustui konsensukseen.

Koronlaskun lisäksi EKP on valmis päättämään jatkossa myös epätavanomaisista keinoista talouden elvyttämiseksi. Keinoja enemmin erittelemättä Trichet kuitenkin korosti, että esimerkiksi pankeilla on jo nyt lähes rajattomasti mahdollisuuksia saada keskuspankista rahoitusta itselleen.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus