1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat: Ilmastonmuutos ajaa valaita rantaan Australiassa

Australialaistutkijoiden mukaan valaiden ajautuminen rantaan lisääntyy ilmastonmuutoksen kiihtyessä. Tänä vuonna epätavallisen useita valaita on kuollut niiden menettäessä suuntavaistonsa ja juuttuessa rannoille.

Kuva: EPA / Liz Carlon

Valaiden joukkorantautuminen näyttää lisääntyneen viime vuosina merivirtausten muuttuessa eteläisellä pallonpuoliskolla, australialaistutkijat sanovat. Adeleinen yliopiston tutkijat arvioivat, että valaat ja delfiinit kulkeutuvat vaarallisen lähelle matalia rantoja, koska ne seuraavat rannoille kulkeutuvia ravintorikkaita kylmiä virtauksia. Ilmastonmuutoksen takia kylmät virtaukset toistuvat useammin, minkä takia valaat ja delfiinit joutuvat jumiin yhä useammin.

Adeleinen yliopiston tutkijat ovat seuranneet valaiden joukkorantautumista 1920-luvulta saakka. Aikaisemmin kylmät virtaukset toistuivat 12 vuoden välein, mutta viime aikoina ilmiö on toistunut useammin. Esimerkiksi 2000-luvulla viileät virtaukset saapuivat Australiaan vuosina 2004-2005 ja uudestaan jälleen vuodenvaihteessa 2008-2009.

- On todennäköistä, että tällaiset tekijät lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä. Aikaisemmin kylmä virtaus ilmeni joka kymmenes vuosi, nyt se voi tapahtua joka viides vuosi. Tämä ilmiö on jo nähtävissä, tutkija Corey Bradshaw sanoi.

Pelkästään viime viikolla noin 90 pallopäävalasta tai pullonokkadelfiiniä kuoli juututtuaan Hamelininlahden rannikolle maan länsipuolella. Viimeisen neljän kuukauden aikana Australian rannikolle on rantautunut epätavallisen suuri määrä, kaikkiaan 500 valasta tai delfiiniä.

Tutkijat ovat aikaisemmin esittäneet myös useita muita arvioita rantautumisten syistä. On myös arvioitu, että esimerkiksi ihmisten merillä aiheuttamat äänet saattaisivat häiritä kaikupaikannusta, jonka turvin valaat ja delfiinit etenevät vedessä.