Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto norjalaiselle

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2009 kirjallisuuspalkinto on myönnetty Per Pettersonille Norjaan. Petterson saa noin 47 000 euron suuruisen tunnustuksen romaanistaan Jeg forbanner tidens elv (Kiroan ajan virran).

kulttuuri
Per Petterson
Per PettersonTorunn Nilsen

Romaania ei ole suomennettu. Palkinto ojennetaan Pettersonille Tukholmassa Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä ensi lokakuussa.

Kaksi suomalaista oli 12 ehdokkaan joukossa palkinnon saajaksi. Suomen ehdokkaat olivat Jari Järvelä ja Robert Åsbacka.

Vuonna 1952 syntynyt Per Petterson on yksi Norjan tunnustetuimpia ja suosituimpia kirjailijoita. Hän oli jo 12 vuotta sitten ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi romaanillaan Til Sibirien (Siperiaan).

Petterson ilmentää palkintolautakunnan mukaan runollisella ja verkkaisella kielellä, miten vaikeaa ihmisten on sanoa toisilleen kaikkein pakottavimmilta tuntuvat asiat.

Palkintolautakunnanan varajäsen, kultturitoimittaja Pia Ingström kuvailee voittajaromaania näin:

- Se on tutkielma äidin ja elämän muistelemisesta. Se on eräänlaista keski-ikäisen miehen surumieleistä muistelua, jossa kerrataan poliittista ja henkilökohtaista menneisyyttä, pettymyksiä ja väärinkäsityksiä herkällä tavalla. Poliittisen meneisyyden tutkiskelussa on jonkinlaista komiikkaakin.

Lähteet: YLE Uutiset