1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Äidinmaidonkorvikkeesta löytyi perkloraatti-kemikaalia

Yhdysvaltain terveysvirasto CDC on löytänyt 15:stä äidinmaidonvastikkeen tuotemerkistä kemikaalia, jota käytetään muun muassa räjähteissä, ilotulitteissa ja rakettimoottirien polttoaineessa.

Ulkomaat

Asiasta kertoi Environmental Working Group -järjestö. Näytteistä löydetty perkloraatti on kemiallinen hapetin, jota käytetään esimerkiksi valoraketeissa.

Järjestön sanoo, että perkloraatti-kemikaali on mahdollinen kilpirauhasmyrkky, joka saattaa häiritä sikiöiden ja pienten lasten aivojen kehittymistä.

CDC:n tutkimus toteutettiin vuonna 2006, mutta tulokset julkistettiin vasta viime kuussa. CDC:n mukaan perkloraatti saattaa häiritä kilpirauhasen kykyä imeä jodia ja muuttaa se hormonineiksi, mikä puolestaan voi johtaa lasten kehityshäiriöihin.

Tutkimuksen mukaan kaksi pilaantuneinta tuotemerkkiä hallitsevat lähes 90 prosentin osuutta Yhdysvaltojen äidinmaidonvastikkeen markkinoista.

CDC:n mukaan tutkimusotos oli liian pieni, jotta siitä voi tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä tuotemerkkien turvallisuudesta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi