Australia tunnusti aboriginaalien erityisaseman

Australian hallitus on hyväksynyt YK:n julistuksen alkuperäiskansojen oikeuksista. Vaikka päätös on symbolinen, se muuttaa selkeästi Australian suhtautumista alkuperäisväestöönsä aboriginaaleihin.

Ulkomaat
Alkuperäiskansojen asioita hoitava ministeri Jenny Macklin (2. oik.) ja professori Mick Dodson (2. vas) poseeraavat aboriginaalitanssijoiden Lesley Wilfordin (vas.), Benny Wilfordin ja David Wilfordin kanssa Australian pääkaupungissa Canberrassa 3. huhtikuuta.
Alkuperäiskansojen asioita hoitava ministeri Jenny Macklin (2. oik.) ja professori Mick Dodson (2. vas) poseeraavat aboriginaalitanssijoiden Lesley Wilfordin (vas.), Benny Wilfordin ja David Wilfordin kanssa Australian pääkaupungissa Canberrassa 3. huhtikuuta.Alan Porrit / EPA

Australia oli yksi neljästä maasta, jotka vastustivat YK:n julistusta vuonna 2007. Muut vastustajat olivat Yhdysvallat, Uusi-Seelanti ja Kanada. Julistuksen puolesta äänesti 143 maata.

Julistus antaa alkuperäiskansoille yhtäläiset oikeudet maiden valtaväestön kanssa sekä oikeuden ylläpitää alkuperäiset instituutionsa, kulttuurinsa ja traditionsa. Julistus kieltää alkuperäiskansojen eriarvoisen aseman, eristämisen ja ihmisoikeusloukkaukset.

Australian edellinen konservatiivihallitus vastusti julistuksen hyväksymistä, koska sen mukaan julistus antaisi aboriginaaleille ansiotonta etua ja nostaisi heidän perinteisen oikeuslaitoksensa Australian lain yläpuolelle. Asiantuntijat ovat kiistäneet nämä väitteet. Edellinen hallitus ei myöskään suostunut pahoittelemaan aboriginaaleja vastaan tehtyjä ihmisoikeusrikoksia.

Australian nykyinen keskustavasemmistolainen hallitus pyysi lähes ensi töikseen anteeksi maansa tekemiä ihmisoikeusloukkauksia aboriginaaleja kohtaan.

Aboriginaalit ylläpitävät maailman vanhinta alkuperäiskulttuuria. Heitä elää 21-miljoonaisessa Australiassa noin 400 000. Heidän asuinalueensa ovat useimmiten heikkokuntoisia ja ylikansoitettuja.

Lähteet: AP