Anki Lindqvist 1945 - 2007

Muusikko Anki Lindqvist kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 15. marraskuuta. Suomalaisen musiikkielämän pitkäaikaisiin tähtiin lukeutunut Anki nousi kansainväliseenkin maineeseen Cumulus-yhtyeessä, joka perustettiin vuonna 1970. Hän oli myös säveltäjä ja teki mittavan soolouran laulajana.

kulttuuri

Anki eli Agneta Elisabeth Lindqvist oli erittäin suosittu laulaja etenkin 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin hän niitti mainetta folk-laulajana. Hänen repretuaarinsa oli kuitenkin laaja, eikä rajoittunut pelkkään folk-musiikkiin. Anki lauloi esimerkiksi bluesia, jazzia ja countrya, sekä suomeksi ja ruotsiksi että englanniksi.

Ankin ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 1962 ja viimeinen syksyllä 2003. Hän levytti yhteensä 15 omaa levyä, 16 levyä Cumulus-yhtyeen kanssa ja lisäksi neljä levyä Anki, Bosse & Robert -triossa. Syyskuussa 1945 Helsingissä syntynyt Anki kuoli Muoniossa, jossa hänen perheellään oli toinen koti. Ura alkoi lastenohjelmista Vuonna 1945 syntynyt Anki lauloi ensimmäisen kerran julkisesti 4-vuotiaana radion lastenohjelmassa Tant Veras önskevisa. Myöhemmin häntä pyydettiin useasti mukaan radion ruotsinkielisiin lastenohjelmiin, kirjoittaa Ylen toimittaja Jake Nyman kirjassaan Suomi soi 3: Ääniaalloilta parrasvaloihin. Televisiotoiminnan alettua Suomessa 1950-luvun loppupuolella Anki osallistui muun muassa TES-TV:n järjestämään laulukilpailuun, josta heltisi toinen sija kappaleella St. Louis blues.

Ensimmäisen singlensä Neiti yksinäinen Anki levytti syyskuussa 1962, säestäjänään helsinkiläinen rautalankabändi The Savages. Ankista ei kuitenkaan tullut poptähteä, vaikka hänen varhaiset levynsä näyttivätkin viitoittavan tietä siihen suuntaan. Anki innostui folkista. Vuonna 1964 Anki levytti ensimmäisen kerran Österbergin veljesten, Bossen ja Robertin, kanssa. Yhteistyö kukoisti vuosikausia ja trion tunnettuimpia esityksiä olivat australialaisen folkyhtyeen The Seekersin I’ll never find another you ( En löydä ketään vertaistasi) ja Johnny Cashin I still miss someone ( Miksen koskaan saa olla kuin toiset). Samanaikaisesti Anki jatkoi soololevyjensä tekemistä. Suosituiksi tulivat muiden muassa Marianne Faithfullin ohjelmistosta löytynyt Ne kesäyöt ( Summer nights) ja Jacques Brelin Jos nyt menet pois ( Ne me quitte pas). Cumulus oli suosittu Suomessa ja ulkomailla Folkista, laulelmista, elokuvasävelmistä ja ulkomaisista pophiteistä koostunut ohjelmisto osoittautui toimivaksi reseptiksi. Vuosina 1966 ja 1967 Anki valittiin Iskelmä-lehden yleisöäänestyksessä Suomen suosituimmaksi naislaulaksi. Toiseksi sijoittui molemmilla kerroilla Katri Helena. Yleisradion Kaleidoskooppi-ohjelman äänestyksessä osat vaihtuivat. Mainittuina vuosina Katri Helena oli ykkönen ja Anki kakkonen. Vuonna 1969 Anki näytteli naispääosaa Ruotsalaisen teatterin Hair-musikaalissa. Mukana olivat myös Hector, Cay Karlsson ja Sakari Lehtinen, joiden kanssa perustettuun Cumulus-yhtyeeseen liittyi myöhemmin myös Petri Hohenthal. Cumuluksen ensilevy Puuvillapellot ilmestyi vuonna 1970. Samana vuonna yhtye sijoittui toiseksi MTV:n Syksyn sävel -kilpailussa Hectorin laululla Länsituuli. Ajan mittaan Cumulus esitti folkin ohella myös kantria, laulelmia, irkkumusiikkia, swingiä, kansanlauluja eri maista ja jopa rock and rollia. 1970-luvun alussa Cumulus alkoi menestyä myös Ruotsissa. Vuonna 1977 yhtyeen versio Erna Tauron ja Tove Janssonin Höstvisasta nousi virallisena listana pidetyn Topplistanin kuudenneksi. Suosion myötä Cumulus sai valtavasti keikkoja Ruotsissa. Vuonna 1972 Cumulus esiintyi Tansaniassa ja 1980 lähdettiin vieläkin kauemmaksi, Japaniin. Vielä samana vuonna yhtye matkusti useisiin Afrikan maihin ja vuonna 1981 Yhdysvaltoihin. 2000-luvulla Cumulus keikkaili enää harvakseltaan. Ankin laulajan ura kuitenkin jatkui. Lisäksi hän työskenteli myös muun muassa Yleisradiossa, jossa hän oli FST-kanavalla ohjaajana ja tuottajana. Jake Nyman (YLE Visio), Anna Simojoki (YLE Uutiset)

Lähteet: Anki Lindqvist Ylen Elävässä arkistossa