Nikke on hauskuuttanut lapsenmielisiä lukijoita jo 50 vuotta

Suomessakin suosittu ranskalainen lastenkirjahahmo Nikke täyttää viisikymmentä vuotta. Niken loi Asterixin kirjoittajana maailmankuuluksi tullut René Goscinny yhdessä kuvittaja Jean-Jacques Sempén kanssa.

kulttuuri

Ensimmäinen Nikke-tarina ilmestyi ranskalaisen Sud Ouest Dimanche -lehden pääsiäisnumerossa vuonna 1959 ja heti seuraavana vuonna kauppoihin saapui ensimmäinen Nikke-kirja nimeltään Le petit Nicolas. Siitä alkoi vuosikymmeniä jatkunut suursuosio: kymmenen miljoonaa myytyä Nikke-kirjaa kymmenillä eri kielillä.

Nicolas eli suomeksi Nikke on noin 10-vuotias poika, joka joutuu ystäviensä kanssa jatkuvasti hankaliin tilanteisiin. Pojanviikarit eivät ole ilkiöitä, vaan aiheuttavat katastrofeja vilkkautensa ja tietämättömyytensä takia. Komiikka syntyy usein siitä, että lapset käsittävät aikuisten sanomiset viattomuuttaan väärin.

Niken kommellukset naurattavat lapsia ja aikuisia

Suomentaja Jaakko Anhava on lukenut Nikke-kirjoja jo lapsesta saakka. Hän ei ole itse suomentanut yhtään Nikke-kirjaa, mutta on arvioinut eri Nikke-suomennoksia kirjallisuuslehti Parnassoon. Nikke-kirjat ovat säilyneet hänen suosikkeinaan läpi elämän.

- Vilkas huumori vetoaa pikkupoikaan, mutta aikuinenkin nauraa kirjojen villille menolle, Anhava toteaa.

Tarinoiden keskeisiä henkilöitä ovat Niken lisäksi paksu Simon, joka syö koko ajan, vahva Henri, joka mottaa toisia kuonoon, Jori, jonka isä on rikas, Kloku, luokan huonoin, sekä mallioppilas Albert, opettajan lellikki - ranskaksi chouchou. Niken naapurissa asuu tyttö nimeltä Ann-Marie, johon pojat ovat ihastuneita.

- Kaikissa hahmoissa on hauskat puolensa. Mallioppilas Albert tuntuu joskus vähän yliampuvalta, mutta se on myös tarkoituksellista, Jaakko Anhava sanoo.

Nicolas Sarkozy joutui Nikeksi

Kaksi vuotta sitten Ranskassa ilmestyi Nikke-parodia, jossa Pikku-Nikke oli presidenttiehdokas Nicolas Sarkozy. Myöhemmin ilmestyivät vielä uutta presidenttiä parodioivat Pikku-Nikke Elysée-palatsissa ja Pikku-Nikellä on huolia.

René Goscinny kuoli vuonna 1977, mutta Niken ystävät ovat saaneet uutta luettavaa myös 2000-luvulla. Vuosituhannen alussa Goscinnyn Anne-tytär löysi isänsä tavaroiden joukosta aiemmin julkaisemattomia Nikke-tarinoita ja houkutteli Sempén tekemään niihin kuvitukset. Uudet Nikke-seikkailut ilmestyivät muutama vuosi sitten myös suomeksi.

Pariisin Kaupungintalolla oli maaliskuussa Nikkeä esittelevä näyttely ja syyskuussa saa ensi-iltansa kirjoihin perustuva elokuva.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Janne Koskinen