Yliopistojen pääsykoeremontti siirtää vastuuta ammatinvalinnasta yhä nuoremmille

Korkeakoulujen pääsykoeuudistus luo paineita ammatinvalinnasta yhä nuoremmille. Jos ylioppilastutkinnon arvosanat painavat opiskelijavalinnoissa nykyistä enemmän, lukion ja kurssien valinta muuttuu entistä tärkeämmäksi.

Kotimaa

Hallitus vaatii korkeakouluja helpottamaan uusien ylioppilaiden sisäänpääsyä. Konstina on esitetty esimerkiksi korkeakoulujen valintakokeiden uudistamista siten, että ylioppilaskokeen arvosanoja hyödynnettaisiin opiskelijavalinnassa nykyistä paremmin.

Yliopistopedagogiikan professori Sari Lindblom-Ylänne Helsingin yliopistosta mukaan uudistuksen seurauksena kilpailu lukiopaikoista kiristyy, ja paine siirtyy jo yläkouluikäisille. Tuleva ammatti pitäisi olla mietittynä heti peruskoulun jälkeen.

- Ja varsinkin pojat ovat tuolloin vielä ihan lapsia, Lindblom-Ylänne huomauttaa.

Uudistus voisi tuoda myös aiemmin pääsykoevalmennukseen keskittyneet firmat lukioihin ja jopa yläkouluihin, sanoo Valmennuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Nousiainen.

- Jos valintakokeet poistetaan, kilpailu siirtyy aiemmaksi. Silloin jo mahdollisesti ennen lukiota halutaan valmennusta ja halutaan menestyä lukio-opinnoissa mahdollisimman hyvin, Nousiainen arvelee.

Toisaalta ylioppilastodistuksen painottaminen opiskelijavalinnassa voisi saada nuoret pysymään lukioissa nykyistä pidempään ja esimerkiksi uusimaan kokeita.

- Ylioppilaskirjoitusten ajankohtaa kannattaa hajottaa yhä enemmän. Myös hyväksytyn kokeen uusiminen on voi olla kannattavaa. On aivan selvää, että kun pitää saada mahdollisimman korkeat ylioppilastodistuksen arvosanat, lukiossa pysytään yhä kauemmin, professori Sari Lindblom-Ylänne sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Elisa Jussila

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus