Kalastajayhteisöistä apua ammattikunnan ahdinkoon

Uudenkaupungin Pyhämaassa aloittaa lähiviikkoina uusi kalan vastaanotto- ja käsittelykeskus. Keskus on seitsemän ammattikalastajan voimainkoitos, jonka taustalla ovat mm. hygieniavaatimukset. Yhteisö helpottaa myös uusien kalastajien tuloa alalle.

kalastajat
Kalan vastaanotto- ja käsittelytilat Pyhämaalla.
Kalan vastaanotto- ja käsittelytilat Pyhämaalla.YLE / Petra Ristola

Pientuottajien hygieniavastuu lisääntyi maaliskuussa uuden hygienialain astuttua voimaan. Kun aiemmin hygienialaitostunnus vaadittiin sellaisilta laitoksilta, joissa kalaa käsitellään yli 10 000 kiloa vuodessa, on sellainen nyt oltava jo puolta pienemmällä laitoksellakin.

Pyhämaan käsittelylaitoksen seitsemän osakasta kalastaa kukin tällä hetkellä alle 5 000 kiloa vuodessa, mutta vastaisuudessa määrät saattavat nousta.

- Varauduimme siihen, että jos esimerkiksi alamme kalastaa särkikaloja, nousevat kilomäärät hurjasti. Mikäli jokainen meistä olisi rakentanut oman käsittelylaitoksen olisivat kustannukset nousseet korkeiksi, toteaa Pyhämaan kalastajaseuran puheenjohtaja Seppo Lamberg.

- Yksittäinen laitos olisi maksanut helposti saman verran, kuin tällainen yhteinen. Se ei olisi ollut järkevää.

Nuorille mahdollisuus

Kalastajayhteisön perustamisella on muitakin myönteisiä vaikutuksia. Nyt rakennettu laitos on sen verran suuri, että uusiakin jäseniä voidaan ottaa mukaan.

- Kyllä tänne mahtuu vielä. Periaatteessa säilytystiloja on kahdeksalle kalastajalle, mutta tiloja voidaan myös jakaa tarpeen vaatiessa useammallekin, Lamberg toteaa.

Myös Vakka-Suomen kalastuspuiston hankeasiamies Petri Rannikko näkee yhteisöjen perustamiselle tarvetta.

- Yhteisten tilojen syntyminen on tärkeää. Jos esimerkiksi joku nuori haluaa alalle, on hänellä nyt paikka johon tulla. Ja täältä hän saa myös vinkkiä vanhemmilta ammattilaisilta.

Varsinais-Suomen alueella uusia kalastajia aloittaa Rannikon mukaan yksi vuodessa ja useampia poistuu. Tällä hetkellä ammattikalastajia on noin 250, joista täysipäiväisiä 150.

- Josko tämä lamakausi innostaisi ihmisiä ammatinvaihtoon. Yhteisöille saattaisi olla enemmänkin tilausta kaikkialla Suomessa.

Lähteet: YLE Turku / Sami Tammi