1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mustavaaran avautuminen ei ole vielä varmaa

Vanadiinin maailmanmarkkinahinnan heittelehtimisen vuoksi päätöstä Mustavaaran kaivoksen avaamisesta on vaikea tehdä. Kanadalainen kaivosyhtiö jatkaa kuitenkin hankkeen valmistelua.

Kotimaan uutiset
YLE / Ensio Karjalainen

Posion ja Taivalkosken rajalla sijaitsevasta mahdollisesti uudelleen avattavasta Mustavaaran kaivoksesta louhittavan vanadiinin arvo heittelee maailmanmarkkinoilla voimakkaasti, jonka vuoksi päätös kaivostoiminnasta on tällä hetkellä vaikea tehdä.

Yhtiön edustajat esittelivät maanatai-iltana kaivoshankkeen etenemistä Posion Kuloharjussa. Yhtiön mukaan kaivoksen avaaminen edellyttää maailmantalouden ja teräksen kysynnän elpymistä. Kaivostoiminta saattaisi alkaa jo viidenkin vuoden kuluttua.

Kanadalaisen kaivosyhtiö Adriana Resourcesin suomalainen asiantuntija, geologi Aarre Juopperi toppuuttelee kuitenkin posiolaisia ja taivalkoskelaisia uskomasta Mustavaaran kaivoksen varmaan avautumiseen.

- Investoinneissahan on kyse sadoista miljoonista euroista. Niiden saamiseksi pitää voida esitettää sellaiset luvut, että kaivostoiminta on todella kannattavaa 10 - 15 vuoden kuluttua. Sellaisia laskelmia ei ole vielä tehty. Meidän on vain jatkettava tätä perustutkimusta ja katsoa ja toivoa.

Kaivostoiminta olisi lottovoitto

Mikäli Mustavaaran kaivos lähivuosina avattaisiin, se olisi melkoinen lottovoitto sekä Posiolle että Taivalkoskelle. 1970- ja 80-luvuilla toimiessaan kaivos työllisti noin 250 koillismaalaista. Kaivosalueen liepeillä asuvat uskovat vakaasti kaivoksen uudelleen avautumiseen.

Livolla asuva Eila Seppänen ei ole ainoa siinä joukossa, joka uskoo, että nuoret palaisivat takaisin, kun ja jos työtä kaivokselta löytyisi.

- Täällähän tarvitaan kipeästi työpaikkoja lisää. Sitä kautta pystyisivät täältä lähteneet nuoret mahdollisesti palaamaan tänne takaisin. Palaamisen este on tällä hetkellä se, että täällä ei ole työtä.

Kaivosyhtiö on tehnyt Mustaavaran alueella arvioinnin kaivostoiminnan sosiaalisista vaikutuksista. Vastauksia yhtiö sai toistasataa. Merkittävää alustavissa tuloksissa on se, että lähes puolet alueen asukkaista arvelee kaivoksen ympäristövaikutukset melko vähäisiksi. Kielteisesti ympäristön kannalta kaivostoimintaan suhtautuu vajaa kolmannes alueen asukkaista.

Kullervo Huotari Kuloharjulta hyväksyy kaivoksen, mutta säilyttäisi myös alueen puhtaan imagon.

- Matkailijoiden lisämarkat turvaavat meidän paikallisten palvelut. Sen vuoksi meidän ei passaa tässäkään hankkeessa menettää matkailijoiden mielikuvaa puhtaasta alueesta. Me otamme kaivoksen mielellämme, tunnemme sen tärkeäksi. Mutta se on toteutettava niin, että siitä ei ole korvaamattomia haittoja.

Malmia viideksitoista vuotta

Mustavaaran malmivaroja tutkinut kanadalainen Adriana Resources arvelee, että alueelta voitaisiin louhia vanadiinia vielä vähintään 15 vuotta. Kenties pitempäänkin, sillä takavuosina louhinta pysähtyi sadan metrin syvyyteen ja vanadiinia löytyy nykytiedon mukaan paljon syvemmältäkin.

Adriana Resourcesin geologi Aarne Juopperi luottaa siihen, että malmia on vielä louhittavaksi. Vanadiinin hintavaihtelut kuitenkin arveluttavat.

- Yhtiö, joka täällä toimii uskoo asiaan ja haluaisi kaivoksen avata, koska se jatkuvasti investoi tänne ja käyttää rahaa ympäristöselvityksiin sekä metallurgisiin tutkimuksiin. Investoinneissahan on sitten kysymys aivan eri luokan asioista, kun puhutaan sadoista miljoonista euroista. Rahoittajille pitää pystyä esittämään sellaiset luvut, että toiminta on kannattavaa myös 10 - 15 vuoden kuluttua, Juopperi painottaa.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi